tisdag, oktober 10, 2006

1999 Podere Poggio Scalette Il Carbonaione


Toscansk vildsvinskorv med brödpinnar efter jobbet... nu är det dags att prova en sjuårig sangiovese från trakten av Greve in Chianti. Mognadslagring av toscanaviner är enligt vår erfarenhet osäkert men spännade (även om vi denna gången inte lagrat själva). Ibland går det fort, ibland tar det tid. Här har det gått undan. Doften är stallig med sura körsbär och lite inslag av oxidation, rent av en smula vinägerstick. Mjukt och helt moget är det, förmodligen har det passerat sin topp. Lite likt den lättsamma Cavaliere som vi provade för ett tag sen, men ändå ett betydligt större vin. Smaken är god, sötmogen, aningen eldig med mjuka tanniner och syror. Vinet passar fint att dricka till mogen pecorino eller cacciatora. Sen äter vi också strimlad entrecôte i senapsås med pappardelle.

1999 Il Carbonaione (Podere Poggio Scalette, Ruffoli, Greve in Chianti)

Inga kommentarer: