fredag, december 22, 2006

2002 Château Poujeaux


Vi smakar på en förvånansvärt bra Poujeaux från ett dåligt år. Vackert rubinröd klar färg. Doften överraskar direkt med snygga klassiga bordeauxdrag: svarta vinbär, ceder, blyertspenna, mineral, lite kryddnejlika och svagt inslag av fikon. Smaken är läckert knastertorr med salt lakrits och fänkål, den återhållna frukten saknar sötma och mittsmaken är lite vattnig men stram, frisk och läskande. Inte särskilt lång eller komplex men verkligen god och välgjord för årgången. Som jämförelse är andravinet, La Salle de Poujeaux, från årgång 2001 betydligt mer fruktigt, därmed mer lämpat att spara ett tag. Men den nästan salta grovsnustorra smaken i 2002 är ändå snäppet ballare och elegantare tycker vi - den känns gammeldags i positiv bemärkelse. Behöver inte lagras, vinner troligen inte på mer än ett par år, för ovanlighets skull. Passar bra till lika traditionella nytrillade köttbullar med calvadosspetsad brunsås, pressgurka, gele, broccoli och kokt potatis.

2002 Château Poujeaux, Moulis Cru Bourgeois (Moulis-en-Médoc, Bordeaux)

Inga kommentarer: