måndag, december 25, 2006

NV Gosset Grande Reserve


Världens äldsta champagnefirma är Gosset. Redan 1584 var de igång i Aÿ och det vore kul att veta hur det smakade då. Ett stilla vin var det i alla fall. Idag ser moussen finfin ut, bubblorna pyttesmå och snabba. Färgen är ljust gul med gröna reflexer. Så får vi en distingerad sval doft dominerad av mineral, ostron och musselkalk, sen grapefrukt och lite smultron. Smaken är mineralisk med betoning på hårda lite kartiga syror mer än mogen frukt, och en lång stram eftersmak. Inte alls något charmtroll, men klart elegant. Alltså en ung, bred, riktigt tuff och egentligen både mat- och lagringskrävande champagne. För att vara en standardchampagne är den extra ambitiös. Vilket sällskap behöver den för att hamna rätt, tro? Efter ett dygn i öppnad flaska är doften klart mer generös och tilltalande. I munnen är det också påtagligt bättre idag. Vi bullar upp anklevermousse med stänk av balsamicoreduktion på julvört. Och nu sitter smaken äntligen på rätt plats, gott! Men de i särklass de godaste bubblorna just nu tycker vi är 1996 Comte Audoin de Dampierre.

NV Gosset Grande Réserve Brut (Gosset, Aÿ)

Inga kommentarer: