lördag, februari 17, 2007

NV Jacques Selosse Initiale


Det är så sällan de släpps, de få flaskorna från den kultförklarade vinmakaren Anselme Selosse. En lågprofilerad perfektionist, en biodynamisk fritänkare representerad på de bästa restaurangernas vinlistor. Endast 40 000 flaskor buteljeras årligen av denna konsthantverkare - att jämföra med miljontals från de stora producenterna som köper druvor. Tidigare har vi druckit hans Brut Tradition, hans Extra Brut och hans solera-vin Substance, men inte Vieux Réserve, Contraste eller Millésime. Ett antal buteljer Brut Tradition förgyllde 40-årsdagen. Så när vi ska skämma bort en 70-åring ikväll ligger det nära till hands att prova Initiale.

Detta är en fatlagrad ren chardonnay från tre byar: Avize, Cramant och Oger - och från tre årgångar, oklart vilka. Vinet degorgerades så sent som i oktober 06, så vi vet att vi är tidigt ute. Färgen är vackert gyllengul och moussen mycket livlig. Det är en klart säregen, originell och spännande doft vi får - inte lik någon annan champagne, men typisk för Selosse. Massor av ungdomlig jäst och karaktär av jästrester (autolys), nötter och en nyans av fatoxidation som för tankarna till både Jura och fino. S tycker att den är mycket god, men föredrar egentligen pinotchampagne som Bollinger eller Philipponnat. T väljer gärna en blanc de blancs, och helst från Selosse. Alla flaskor vi hittills druckit har varit lika tydliga, speciella upplevelser. Här kommer den som orkar vänta ut sin låda att få belöning för sitt tålamod.

Först till crostini med tapenade av tryffel, champinjon och svart oliv - sedan till tryffelspäckad ankleverterrine på toast, med lite passerad hjortonsylt smaksatt med gammal calvados.

NV Brut Initiale Grand Cru Blanc de Blancs (Jacques Selosse, Avize, Champagne)

ps. Läs om franska Slow Food på besök hos Anselme Selosse 2004.

Inga kommentarer: