lördag, mars 03, 2007

2004 Mommesin Pouilly-Fuisse "2 Terroirs"


När vi första gången på småvägar hade anlänt norrifrån till byn Solutré (vi minns fortfarande byvägskälet Fuissé till vänster, Pouilly till höger), tog vi in på byns värdshus "Le Pichet de Solutré". Mitt emot låg lilla vineriet Domaine Jean Goyon. Vi stegade över och inhandlade hans Pouilly-Fuissé. Efter en rätt medioker middag kylde vi vinet i handfatet och avnjöt det med solens sista strålar över byns vingårdar som utsikt. Det hade en tuff grapebitterhet - druvren och terroiristisk.

Sedan dess har vi haft ögonen öppna för fler upplevelser i samma stil, så vi slår till även denna gång, även om förhandsrapporterna gett vid handen att vi ska vänta oss något helt annat. Redan en halvmeter ifrån glaset känner vi en nötig doft, en hel hink popcorn rostade i smör, linolja med en aning terpentin och vått ylle. Smaken gör oss inte till viljes - det smakar mest ekfat, syrorna och den bittra ryggraden fattas tyvärr. "Too much new oak and secondary malolactic fermentation?"

Men om man gillar mjuk, riktigt ekad chardonnay och hittar en högre temperatur, typ 12-14 grader är det ändå inte helt dumt. Mycket lättdrucket, liksom Georges Duboeufs något mindre ekade variant. Men man kan nog lugnt dra slutsatsen att negociantfirmor från Beaujolais inte är den bästa avsändaren när det gäller Pouilly-Fuissé... vi vet att det går att hitta mycket bättre viner därifrån. Fast då får man åka dit själv och leta hos vinbönderna (utbudet här hemma är snudd på obefintligt). Domaine Jean-Pierre Sève gör en ren oekad variant (under €10) som gjorde oss helt lyriska till en fisksoppa senast i somras.

2004 Pouilly-Fuissé "2 Terroirs" Monternot (Mommessin, Quincié en Beaujolais)

Inga kommentarer: