söndag, mars 18, 2007

2005 Domaine du Monteillet Condrieu Les Grandes Chaillees


Viognier har blivit en trendig druva i den nya vinvärlden - men viner från själva urkällan, Condrieu, är sällsynta. Fast enligt de lokala historierna i Rhônedalen stammar faktiskt druvan från Dalmatien i nuvararande Kroatien. De första stockarna sägs ha importerats till Condrieu år 281 på order av kejsar Probus. Det lär vara en svårhanterlig druvsort... för att inte tala om den nästan obefintliga jordmånen, som efter vinterregnen i värsta fall får transporteras upp för de tvärbranta sluttningarna igen. Så vi har inga större invändningar emot priset, särskilt som det är första gången vi smakar gårdens vin. Första doften ur flaskhalsen är rakt av nyskalat gråpäron. I glaset får vi ännu mera fina päron, citronskal, aprikos, mandel. Lite finstämt aromatiskt, som en förförisk blommande fruktträdgård. Syran är rätt låg men ändå frisk, med en aning bitterhet, och smaken är finlemmad och elegant trots 14%. Läckert och lättsamt. Vi tycker att ost blir perfekt sällskap, ikväll en mild mascarpone-gorgonzola på pyramidknäcke.

2005 Condrieu Les Grandes Chaillées (Domaine du Monteillet, Antoine et Stéphane Montez, Chavanay, Rhône)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror ni detta kommer fungera till krämig renskavstoast med grönpeppar?
//J

Finare Vinare sa...

Nu har vi överlagt och vi skulle nog satsa på en champagne, jura eller fino till renskavstoasten. Gräddstuvad renskav eller hur?

Les Grandes Chaillées är så pass elegant och finstämt att det lämpar sig bäst att njuta för sig själv. Eller till ett färskt päron (som vinet kan spegla sig i) och en mild krämig ost med lite sälta i. Varför inte Magor eller Duetto...