lördag, april 07, 2007

2004 Peter Lehmann The Barossa Shiraz


Vad nu - nya världen? Det sägs att man inte ska inte skåda given häst i munnen, men det är precis vad vi ska göra ikväll. Vi tror att det blir bäst med ostbrickan. Där tronar giglio sardo dolce (Sardinien), mothais de chévre (Poitou-Charentes), comté eco 24 mois (Jura) och en mogen brie de meaux.

2004 The Barossa Shiraz bjuder på vaniljstång i doften, med inslag av bourbon och ett antal för oss ovana gröna dofter som aloe vera, eucalyptus och mynta. Den syltiga björnbärsfrukten är kryddig (som kanel och kryddnejlika) med inslag av russin och korint. Smaken överraskar positivt med (för ursprunget) förhållandevis låg upplevd sötma, och stramt kärniga, lite citrusbittra syror i slutet. Inte minst det draget är vi ganska nöjda med. Men vinet har också en generös fyllighet, samtidigt som alla 14,5 procenten är väl integrerade. Tummarna upp - här finns en skön intensitet och komplexitet för den här prisklassen. Inte oväntat visar det sig vara gott till ost.

För några år sedan blev vi rekommenderade att testköra Peter Lehmann Riesling Reserve och det visade sig också funka bra med våra smaklökar.

2004 Barossa Shiraz (Peter Lehmann Wines, Tanunda, Australia)

Inga kommentarer: