tisdag, april 03, 2007

2005 Dominique Guyon Les Dames de Vergy


Någon har tänkt till på inköpsavdelningen - det tackar vi så mycket för! Sommaren är i antågande, man vill äta en kycklingsallad till lunch eller middag utomhus, plus ett par glas vin. Vill man då ha en shiraz med 15% alkohol? Nej, det vill man inte, om man inte planerat att omedelbart sova middag. Man vill ha ett friskt, lätt och bärigt vin som helst ska ha fina kvaliteter i sin smaktyp.

2005 Les Dames de Vergy kommer från Hautes-Côtes de Nuits, alltså ett högre och svalare klimat än Côte de Nuits. Men i en exceptionellt bra årgång som 2005 mognar druvorna fint även i sådana lägen. I den här appellation äger Dominique Dominique Guyon 350 parceller i sydsluttningar - totalt 22 hektar - inköpta runt 1970 från ett åttiotal olika odlare i Meuilley i närheten av Nuits-St-Georges. Det handlar om seriöst vinmakande med lågt skördeuttag av eget druvmaterial.

Vi häller upp - färgen är ljust blåröd. Doften är först liten och knuten men öppnar efterhand upp med toner av lingon och blåbär, höstskog, tallbarr och fat. Smaken är först ren och bärig, med lingonsyror och friskt eucalyptuslikt bett i mittsmaken. Efter någon timmes kontakt med luften blir vinet en storlek större, och för sin ambitionsnivå mer givmilt, med en mer öppen doft och intensiv syradriven smak som biter till fint i gommen. Det kommer mer och mer i glaset och vi tror på kortare lagring här. Enligt våra smaklökar är det efter luftning riktigt bra - klart bättre än andra basbourgogner i samma prisklass. Vi köper gärna mer av den här framöver.

2005 Les Dames de Vergy Hautes-Côtes-de-Nuits (Domaine Dominique Guyon, Aloxe-Corton, Bourgogne)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Provar just detta vin till en relativt enkel kötträtt, men är genast förtjust. Stod och valde på systemet och ville just testa ett Bourgogne-vin, men hade ingen aning om hur just detta Bourgognevin skulle smaka. Jag gillar framförallt den lätta aromen som samtidigt är lite blommig på avstånd. Trevlig sajt ni har förresten! Mvh

Finare Vinare sa...

Tack! Är det inte nollsexan du just öppnat, månne? Den har vi inte provat. Har du druckit några av de andra bourgognerna i samma prisklass: Couvent de Jacobins, Cuvée Margot med flera? Vad tycker du i så fall om dem?

Rickard sa...

Köpte precis en flaska av 2007:an. Skall bli mycket intressant, är det bra blir det nog ett par flaskor till att lägga på hyllan. Har precis i månaderna här börjat samla och lagra vin, specialiserar mig på Rhône och framförallt Chateauneuf du Pape men Bourgogne med Côte de Nuits är också ett härligt och inspirerande område :)

Finare Vinare sa...

Kul, låt höra när du har smakat!