måndag, april 23, 2007

2005 Léon Beyer Riesling


Stål och lime kan sammanfatta det här vinet i två ord. Vi drack nollfyran två gånger, först till en fisksoppa på Melanders i Söderhallarna i oktober -05 och sedan hemma för ett år sedan. Nya årgången 2005 är lika god och minst lika tuff. Vi får en aptitretande ståligt ren mineraldoft, med en svag aning av krydda. Frukten bjuder på lime och grape i hårda tyglar.

Smaken är knastertorr och limelikt stram med riktigt bra attack, höga stålhårda syror och matorienterad grapebitterhet. Jämfört med närmaste konkurrenten från Trimbach är det här vinet klart tuffare, ungefär som ett ben barskrapat på kött. Men möjligtvis också ännu elegantare, mer distingerat, som gjort för särskilt besatta riesling-aficionados och härdade syra-suckers.

Léon Beyer gör alltså helt kompromisslösa rieslingviner med mat i sikte - pröva också Les Ecaillers. Vi minns den där tidiga förmiddagsprovningen vid torget i Eguisheim. Syrachocken lämnade oss nästan golvade, med ett par flaskor 2000 Riesling Comtes d'Eguisheim i handen samt den mentala minneslappen "lagra länge".

2005 Léon Beyer Riesling (Léon Beyer, Eguisheim, Alsace)

Inga kommentarer: