torsdag, april 12, 2007

2005 Villa Cafaggio Chianti Classico


Villa Cafaggio är en pålitlig producent i pittoreska byn Panzano, strax söder om Greve in Chianti. Vi har lagrat och druckit åtskilliga av deras viner genom åren, särskilt deras super-tuscan San Martino, den vanliga riservan och Solatio Basilica, alla bra. Vinerna görs i en medelfyllig stil med fokus på lite ljusare frukt och lite mindre ek än till exempel Fonterutoli. San Martino är dock ett kraftpaket. Årgångar som 1996, 1997, 1998, 1999, 2000 har gett oss massor av fina upplevelser. 1999 San Martino har fortfarande många års framtid.

Det minst givande vinet brukar vara deras standardchianti, som trots priset sällan är mer än ett hyfsat pizzavin. Vi lagar en soppa med inspiration från Toscana, med röda linser, rotsaker och bacon, för att prova den senaste årgången, 2005. Den blåröda färgen skvallrar om ung frukt. Doften är inte så stor, och helt primär: mest körsbär, några blåbär, violer och lite vanilj. På det sättet har den likheter med nyligen provade dolcetton Rocchettevino från Voerzio.

Men syrorna är inte särskilt snygga, utan rätt platta - påminner lite om filmjölk, det saknas zzing i vinet. Ändå känns det snipigt och bläckigt, och eftersmaken är kort. Vi blir inte sugna på att handla mer, och det var inte det här vi föll för när vi först bilade runt i Chianti. Slutsatsen blir att det här vinet nog är 40-50 kr för dyrt. Det degraderas till matlagningsvin, och nästa gång kollar vi in 2005 Fonterutoli.

2005 Villa Cafaggio Chianti Classico DOCG (Villa Cafaggio, Panzano in Chianti)

Inga kommentarer: