fredag, april 27, 2007

Fredag på vinbaren


Kul att träffa vännen Holger efter ett par år. Vi har bland annat en gemensam faiblesse för riesling. Så varför inte börja med en flygtur med fyra goda rieslingar i bredd?

Österrikaren Sepp Moser slår till med 2005 Riesling Gebling, ett vin av en sådan kraft att vi måste byta plats på den från först till sist. Här finns en generös och innehållsrik doft, fet, oljig och lite grönt aromatisk, med mineraler, citronskal, pomerans, persika, bittermandel och nästan smöriga toner. Smaken är intensiv, sötfruktigt citruspräglad, eldig och lite bitter i den långa avslutningen. Att alkoholen är en kraftfull bärare av doft och smak är uppenbart (14,2%).

Von Buhls 2004 Forster Pechstein Spätlese trocken framstår i jämförelse som en gammeldags söndagspromenad i slottsparken: finstämt sirlig, elegant och blommig med gröna och mineraliska inslag. Smaken är snäll och lättsamt god.

Christoph Tyrells 2004 Eitelsbacher Karthäuserhofberg är först helt sluten, vinet är lite för kallt. Efterhand frigör sig en fortfarande blygt knuten, ren och druvig doft. Vi får en angenämt ren och god, nästan halvtorr smak med fin syra. Båda de senaste vinerna behöver tid i källaren för att utvecklas till tydligare personligheter.

En särpräglad identitet finns hos J.J. Prüms 2004 Graacher Himmelreich Spätlese, som vi nu provar för andra gången på två veckor. Doften är intressant med associationer till bränd plast och gummi, aningen unkna animala toner och ett annat kemtekniskt eller oljigt inslag som vi känner igen men inte riktigt kan pricka. Är det myggmedel? Djungelolja? Nej nu trillar poletten ner, det är ju myrr!! Att allt detta ryms i en totalt sett finstämd och elegant doft är ju rätt fantastiskt. Smaken är ganska lik föregående vin, det vill säga ung och utvecklingsbar med fin syra. Sammanfattningsvis får man säga att alla tyskarna, med sina beskedliga 8%, hamnar lite i skuggan av den oblyga österrikaren.

På menyn finns halstrat viltsvinsinnanlår med smörstekta champinjoner kompat av en läcker risotto med ruccola och parmesanskivor uppå. Beställningen av detta leder osökt våra tankar till nästa vin. 2003 Pio Cesare Barbaresco Il Bricco har en förödande elegant fatkaraktär med drag av Armani. Det är lätt att associera till annan fin italiensk design och allmän känsla av executive class. Doften kommer med en frisk fläkt av mint och eucalyptus. Vidare får vi mörk choklad, ekfat, läder och moreller. Den mörkt körsbärslika smaken infriar med en uppsjö av supereleganta, dock massiva, ektanniner som fyller hela munnen. Det känns lite snålt att invända efter en sådan här smakupplevelse, men vi tror att Pio Cesares standardbarbaresco kan vara det bättre köpet när vinerna släpps på systemet första juni - om man vill ha mer av nebbiolodruvan och mindre av välskräddade ekfat.

Alain Graillot kommer med blåstället på. 2004 Crozes-Hermitage La Guiraude bjuder burdusa, härligt bonniga dofter. Vi får både insidan och utsidan av djuren på gården. Dessutom hela korvbutiken och en ask med tjärpastiller att suga på. Vinets frukt handlar om björnbärs- och blåbärssylt. Alltihop toppas med lakrits, en klick tapenade och några svarta oliver. Voilà! Oj, vilket gott vin.

Sista skvätten blir 2004 Domaine Pouderoux Latour de Grés Maury. Doften ger vanilj och smörkola, därtill sydfranska örter och mörkröd syltig frukt. Smaken är rik och intensiv, men också rätt tung och syltig med en hel del upplevd sötma, och dessutom uttalat eldig. Vinet är gjort av carignan, syra och grenache från gamla stockar.

Gondolens vinbar har bytt ut det mesta av vinlistan sedan vårt förra besök. Denna gång fanns exempelvis också 2001 Fiefs de Lagrange och 2003 Cepparello. Den pigga uppdateringen gör att man gärna vill komma tillbaka snart igen för att se vad som bjuds. Servicen är utmärkt, lugnet finns kvar i lokalen timmarna mellan fem och sju - och vårluften fläktar in genom de vidöppna fönstren ut mot saltsjön.

2005 Riesling Gebling (Weingut Sepp Moser, Rohrendorf, Kremstal, Österrike)

2004 Forster Pechstein Riesling Spätlese trocken (Reichsrat von Buhl, Pfalz)

2004 Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Kabinett (Karthäuserhof, Mosel-Saar-Ruwer)

2004 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (Joh. Jos. Prüm, Mosel-Saar-Ruwer)

2003 Barbaresco Il Bricco (Pio Cesare, Alba, Piemonte)

2004 Crozes-Hermitage La Guiraude (Alain Graillot, Rhône)

2004 Latour de Grés Maury (Domaine Pouderoux, Maury, Côtes-du-Roussillon Villages)

Inga kommentarer: