lördag, april 21, 2007

Gröna fingrar


Ekologisk och biodynamisk vinodling måste vara senaste årtiondets främsta tendens i vinets värld, tillsammans med ett ökande intresse för ursprung och unik identitet. Är det här tomtarnas verkstad eller kvalitetsvinets räddning? Svaret finns som vanligt i flaskan.

Den stjärnspäckade listan innefattar namn som Zind-Humbrecht, Marcel Deiss, Domaine Weinbach, Marc Kreydenweiss, Clement Klur, Josmeyer, Ostertag, Bott-Geyl, Dauvissat, DRC, Leroy, Leflaive, Comtes Lafon, Trapet, Chapoutier, Montirius, Gauby, Barral, Dagueneau, Huet, Joly, Tissot, Selosse, Pontet-Canet, Fonroque, Bürklin-Wolf, Nigl, Nikolaihof... ett hyfsat urval salivframkallande namn, i vår mun.

En gemensam nämnare är intressanta, personliga viner. Hela listan omfattar mer än 500 producenter. Alsace och Bourgogne, som alltid varit uttalade terroirister, är särskilt väl representerade. Oavsett om man är skeptisk till de mest esoteriska sidorna av praktiken måste man kapitulera inför det flytande resultatet. Men vi måste tillägga att fler producenter har en liknande helhetssyn på jordmånen utan att vara biodynamiska. Ett lysande exempel på det är Willi Bründlmayer.

Vi funderar att det handlar om tid. Kvalitetsvin är ett arbetsintensivt hantverk och de mest hängivna gör helt enkelt det bästa vinet. Helhetssynen går hand i hand med ett större engagemang och förståelse av den egna terroiren. Ekologiska och biodynamiska odlare spenderar helt enkelt betydligt mer arbetstid i vingården. Den vinodlare som lägger ner mängder av extratid på omsorg om varje vinstock och jordlott bör ju ha större chanser att göra ett excellent vin.

Vinodling är dessutom en extrem form av monokultur, där jorden efterhand blir utarmad och måste tillföras nytt organiskt material. Annan växtlighet mellan raderna, fin kompost och gödsel från olika djur på gården verkar logiskt även för oss som inte riktigt förstår poängen med minimala homeopatiska doser. Resultatet i form av bättre jordkvalitet, med större diversitet och fler mikrober, är något som kan bevisas "vetenskapligt".

Att döma av originaliteten hos de producenter vi smakat (de flesta i listan ovan) tycks praktiken ge resultat. Och vem vill egentligen ha spår av gifter ens i sitt vardagsvin? Lägre svaveldoser är en annan trevlig bieffekt. Vi citerar Michel Chapoutier som får avsluta i typiskt fransk stil: "framtiden för biodynamiskt vin kommer endast begränsas av konsumentens förmåga att uppskatta komplexa, sofistikerade viner" Och vilja att betala för dem, får vi tillägga.

Biodynamic Wine: The Wine Anorak
Master List of 521 Biodynamic Wine Producers

ps. En vinodlare som tycks ha tomteluvan på plats är amerikanen Tim Spear. Läs den här roliga posten!

pps. Bilden tog vi i Itterswiller, Alsace (Bas-Rhin)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill gärna pusha för ett biodynamiskt vin från Léon Barral, 97637, finns några flaskor kvar än. Pröva, det är ett kanonvin...

Finare Vinare sa...

Tack för ett mycket intressant tips!
Det här vinet gick oss helt förbi i det massiva marssläppet. Bland småpartierna var det Jamets 2003 Côte-Rôtie som vi fick med oss hem.

Bra pris på SB, ungefär som i Frankrike, jfr Lavinia. Skördeuttaget 30 hl/ha, lång fatlagring, 20% ny ek. 50% syrah, 40% carignan, 10% grenache. Det här ska vi definitivt pröva.

mvh,
Finare & Vinare

Anonym sa...

Hej!
Hittade hit för ett tag sen. Mycket trevlig blogg... Keep up the good work... eller ja, drickande!

Finare Vinare sa...

Kul att höra av dig!
Jo, vi ska definivt göra vårt bästa;-) ... redan ikväll när vi träffar goda vänner och provar ett gäng fina tyska rieslingar.
mvh,
Finare & Vinare

Anonym sa...

En vit vecka är ju en omöjlighet med en sån här blogg...

Finare Vinare sa...

Vi hade nyligen en vit vecka. I bloggarkivet från mars hittar du luckan. Bruksvallarna hade en och en halv meter snö. I backarna i Ramundberget och Tänndalen var det ingen trängsel. Kalfjällen låg kritvita långt in i Norge och bort över Helags.
(det serverades vin till maten även i fjällvärlden ;-)
mvh,
Finare & Vinare