lördag, april 21, 2007

Helkväll med riesling


Vi inleder kvällen ute i det varma släpljuset med Egon Müllers 2004 Scharzhofberger Kabinett. Den är nästan vattenklar i solskenet med pyttesmå koldioxidbubblor. Den blyga, rena doften ger mest sten och mineral - våta stenar i en bastu kommer på tal. En svag fläkt av nässlor kan anas. Smaken är mild, len och delikat, inte helt torr med en mycket vänlig och sirligt finstämd syra. Koldioxiden märks inte på tungan. Lite oljetoner får vinet efterhand i munnen. Gott! Vinet är klarögt, purungt och outvecklat, men vi sätter ett litet frågetecken angående syran. Håller den verkligen för lagring?

Snart landar anklevermousse på rostat bröd. Nästa vin är en 2002 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese från Fritz Haag. Här blir det mer av det mesta. Färgen är gulgrön, doften har härliga mognadstoner med cykelkällare och petroleum. Frukten går i skalan persika, nektarin, aprikos med grape och vanilj. På tungspetsen gives en liten sprits. Smaken är generös, rätt fyllig, med en viss restsötma. Här finns stadiga syror, lite tuff och koncentrerad mitt och en lång mineralisk eftersmak. Alldeles utmärkt! Moselvinerna håller båda 8%, passar bra innan maten.

Grillen är tänd, det vankas marulk och lax. 2005 Schoss Vollrads Riesling trocken har den nya förslutningen Vino-Lok som håller på att slå igenom på bred front i Tyskland. En rätt elegant lösning med glasproppen... Den rena, unga doften ger honung, bivax, mineral och drag av päron och äpple. Smaken har lite sprits, är en smula aromatisk med goda citrus- och äppelsyror i bredare stil, och liten grön bitterhet. Alla gillar det här vinet, husets i det här huset.

Till fisken dricker vi 2004 Hattenheimer Wisselbrunnen Erstes Gewächs från Schloss Reinhartshausen. Vinerna härifrån provade vi med stor behållning på Vinordic hos trevliga lilla Nordic Wine Company. Man gör även en dieselosande rieslingsekt! De goda intrycken står sig. Erstes Gewächs är torr rheingau av allra högsta klass, nästan i nivå med Breuers bergrieslingar (Breuer vägrar dock befatta sig med Erstes Gewächs-begreppet efter att Nonnenberg orättvist förnekats denna klassificering). I glaset har den läckra doften det mesta av elegans och mineralitet man kan önska. Smaken är renfruktig, helt torr, med liten sprits och bra balans mellan lime och mineral. Syran är hög, bra och lite hård (typisk för 2004).

Vi sticker in ett vilt kort från österrike. Nysläppta 2006 Tegernseerhof Selection kommer från familjen Mittelbachs 19 hektat i Kremstal. Alla gillar det här användbara vinet, vi ser fram emot att dricka mer av det i sommar. Doften är ren och snygg, rak och direkt, nässlig, med bra drag i den jästaromatiska frukten. Smaken är välbalanserad och mycket fruktig men absolut torr, understruken av en liten mineralisk sälta och mycket aptitliga syror.

Efter maten rundar vi av med espresso och mörk choklad smaksatt med apelsin och mandel. 2005 Hattenheimer Wisselbrunnen Feinherb är en lite uppseendeväckande riesling (också den med glaspropp). Feinherb betecknar viner sötare än halbtrocken men torrare än halbsüss/lieblich. Doften är ung och kaxig, druvig och jordaromatisk, vi föll först inte alls pladask när vi doftade innan maten. Men efter citruschokladen kommer det här halvtorra, intensiva, jordiga, klart eldiga vinet (14%) till sin rätt. Smaken fortsätter på temat citrus med inslag av Grand Marnier. Gott i passande sammanhang!

Lite senare friskar vi upp oss med 2005 Gustave Lorentz Riesling gjort av inköpta druvor från sluttningarna runt Bergheim. Den här basversionen har vi inte fallit för tidigare, tvärtom har vi funnit den rätt intetsägande. I den aktuella varma årgången är dock vinet ovanligt bra, utan tvekan riktigt bra för sitt pris. Det har en ren god doft med mineral och citron. Smaken är god, torr, stram, snygg, korrekt och småtuff med sköna, aningen bittra syror. Det funkar fint på egen hand eftersom vinet är såpass välbalanserat.

Vi provar mot 2005 Dopff & Irion Riesling som har mindre charm och fler gröna toner i den knutna,, mineraliska doften. Smaken är mycket stram, lite snålbitter, ogin och oinspirerande, vinet levererar inte ens motsvarande sitt anspråkslösa pris.

Alldeles i slutet av denna helkväll tar oss Nick Caves band Grinderman ända ner till det underbaraste grottstadiet med grymma "Get It On" på repeat...

2004 Scharzhofberger Riesling Kabinett (Egon Müller, Scharzhof, Wiltingen, Mosel-Saar-Ruwer)

2002 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese (Fritz Haag, Dusemonder Hof, Brauneberg, Mosel-Saar-Ruwer)

2005 Schoss Vollrads Rheingau Riesling Trocken (Weingutsvervaltung Schloss Vollrads KG, Oestrich-Winkel, Rheingau)

2004 Hattenheimer Wisselbrunnen Riesling Erstes Gewächs (Schloss Reinhartshausen, Eltville-Erbach, Rheingau)

2006 Tegernseerhof Riesling Kremstal Selection (Fam. Mittelbach, Unterloiben, Dürnstein, Wachau)

2005 Hattenheimer Wisselbrunnen Riesling feinherb (Schloss Reinhartshausen, Eltville-Erbach, Rheingau)

2005 Gustave Lorentz Riesling (Gustave Lorentz, Bergheim, Haut-Rhin, Alsace)

2005 Dopff & Irion Riesling (Dopff & Irion, Château de Riquewihr, Haut-Rhin, Alsace)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag såg att ni hade en provning med bla våra Schloss Reinhartshausen. Roligt att få lite publicitet här ute i cyberrymden.

Mvh

Mats Carlsson
Nordic Wine Company

Finare Vinare sa...

Välkommen till Finare Vinare!
Trevligt sortiment, både rieslingar och toscanare tilltalade oss på VInordic. 2006 var det väl fortfarande bara privatimport som gällde? Aostaviner från vIngårdar på 1200 meters höjd har vi aldrig smakat. Spännande. Vi ses över någon provningsdisk framöver!