lördag, maj 19, 2007

2005 Saint-Joseph Cuvée André Péalat


Till kvällens mat har vi tänkt oss ett möte mellan sydfranskt, nordafrikanskt och libanesiskt kök. Vi dricker Gilles Robins specialcuvée från Saint-Joseph. Den görs bara de bästa åren, sedan 1999 när Robin tog över den dryga hektaren i Le Berceau, beläget i ursprungliga lieu-dit Saint-Josèph utanför Tournon, från pensionsfärdige vinodlaren André Péalat.

Efter ett par timmar i karaff är doften fortfarande dov och sluten, men öppnar efterhand upp i glaset. Här finns stort djup med mörka toner av tjära, lakrits, läder, björnbär, plommon och svart oliv med en sammansatt och återhållsam frukt. Smaken är stor och överraskande intensiv i munnen, närapå kryddvarm (ändå bara 13,5%) och syrlig med en väl ihoptvinnad kärna av vinös syrahfrukt där olika bärassociationer (vinbär, lingon, blåbär) integreras i varandra. Avslutar i en riktigt lång eftersmak.

Ett riktigt gott terroir-vin som imponerar inte minst som möjlighet, även om det inte direkt är ett charmtroll idag. Det kommer troligen bli storartat när tiden är inne, så vi lägger undan några flaskor. Vi funderar över vilket år det är dags... ska vi gissa på 2014 ?

2005 Saint-Joseph Cuvée André Péalat (Gilles Robin, Mercurol, Tain l'Hermitage, Rhône)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Spännande vin som jag är sugen på att prova. Verkar som om den trots allt ger mer i nuläget än hans Albéric Bouvet?
2014 är förresten borte änden av Parkers drickrekommendation för detta vin, tiden kommer väl att visa vem som gissar bäst ;)

Finare Vinare sa...

Jo visst är detta ett betydligt större vin än 2005 Albéric Bouvet (som inte är i klass med 2003).
Vi skrev in 2010-2015 i cellartracker. Trots att det är ganska slankt har vinet verkligen strukturen för lagring. Inte direkt ett njuta-ungt-vin som 2004 Les Bessards...