fredag, juni 01, 2007

2004 Domaine Faury Saint-Joseph


Vi är alltid på jakt efter nya kandidater till husets goda syrah att dricka nu, så dagens nysläpp är välkommet. Vinet prisar in sig mitt i den lilla smeten av SB:s crôzes-hermitager. Doften är väldigt typisk för druvan och området, med rejält rökig karaktär av islaywhisky, tjärat rep och charkbutik. Dessutom kryddor, järn och därefter en beslöjad dov björnbärsfrukt som tyvärr döljs lite under lagren av rök. Smaken är frisk och läskande, järnig, torr, kunde haft mer av fruktkoncentration. Klart mer än drickbart, men också lite kort och örtbittert i avslutningen. Ett gott vin för pengarna, som verkligen smakar ursprung - men förutom torvröken saknar vi det där lilla extra som stannar i minnet. Den här lådan dricker vi upp under de närmaste tre åren. Luftas en timme i förväg.

2004 Saint-Joseph (Philippe Faury, La Ribaudy, Chavanay, Rhône)

(ps. vi måste - så här i backspegeln - säga att den här smaknoteringen var i snålaste laget. Vinet har visat sig vara generöst, harmoniskt, rent av urgott, vid alla senare tillfällen)

Inga kommentarer: