lördag, september 15, 2007

Shiraz från tre världsdelar, och lite sötsaker


Efter en heldag med nyckelpanik i garaget, cirkusskola på Cirkus Cirkör, grönsaksshopping på torget i Alby, vinshopping i Hallunda, färja till Ekerö, och promenad bland purunga kalvar och urgamla ekar i Munsös naturreservat Väsby Hage (stockholmsområdet är för närvarande helt renons på svamp) är vi rätt mogna för middag. Vuxet sällskap av bästa slag, vilda cirkuslekande barn, bouef bourgignon med diverse tillbehör och slutligen Kaka med Tatinäpplen och hasselnötsbotten gör kvällens viner till opretentiöst ackompanjemang mer än koncentrerat provande.

2005 Crozes-Hermitage Les Launes har vi redan hyllat, och är ett av de viner vi dricker oftast. Särskilt användbart är det lite svalt innan maten med tilltugg som korv och oliver. Doften bjuder på ikväll på lagerblad, svarta vinbär, viol, våt sten och mineral. Den förhållandevis svala, läskande frukten får stöd i munnen av lakrits och lite vanilj. Ungt, friskt och stringent vin.

2006 Allesverloren Shiraz har trots sin ungdom en mognare, varmare ton av plommon, sydafrikansk rök, skogspromenad och vitpeppar. Smaken har förbluffande friska syror, liksom vännen Holger har vi aldrig förr smakat dess like i en shiraz från sydafrika. Trots fräschören finns ingenting hårt i smaken, den är slank, mjukt medelfyllig, kryddigt generös med toner av ljusare plommon och röda vinbär. Alkoholen är perfekt balanserad vid 13,5%. Till maten är detta gästernas favorit och vi tycker också att det möter upp grytan riktigt fint med bara en aning mer sötma än föregående vin. Mycket gott vin till påfallande bra pris!

2004 Peter Lehmann The Barossa Shiraz är nästan svart i glaset och har en påtagligt tät doft av after-eight med inslag av russin och korinter. Smaken är mycket bra och givande med mintchokladiga sammetslena tanniner, rejäl fruktkoncentration utan nämnvärd syltighet, med malört och lakrits i den långa, strukturerade avslutningen. Perfekt för att runda av måltiden med sin fylligare stil präglad av små nya franska ekfat. Ett rent av imponerande vin, jämförbart med viner i dubbla prisklassen. Vi blir sugna på mer, och att prova att lagra det här vinet. Ja, det ska vi göra!

Tatinkakan är gjord särskilt med tanke på L som äter glutenfritt. Den är riktigt lyckad, men nästa gång gör vi botten bara hälften så tjock. Därtill dricker vi Josef Anderts 2004 Beerenauslese Cuvée, som vi haft på lut ett halvår. Vinet levererar all njutning vi förväntar oss, faktiskt mer än vi kommer ihåg sen sist. Liksom vi skrev då, är det ett klockrent fynd i sin vintyp för ynka 81 kr, ett vin att ha hemma när det plötsligt vankas dessert. Doften är rieslinglik, och marmeladtonad med blodapelsin och blodgrape. Förutom de renfruktiga dragen anar vi den här gången lite mer av botrytis. De friska syrorna balanserar sötman till perfekt fräschör, här finns mycket smak men inget kletigt alls. 50/50 Welschriesling och Scheurebe från flackt belägna Apetlon på östra sidan av Neusiedlersee (grannskapet kallas även Hölle eftersom det är så infernaliskt varmt och fuktigt - men som gjort för uppkomsten av ädelröta på druvorna).

Slutligen 1999 Lichtle Jubilée 1649, ett vin vi fick "with compliments" när vi i somras handlade ett par lådor vin från Domaine Lichtle hos den danske importören DL Vin. Etiketten är lite hemlig. Årgången är 1999 och jubileet är gårdens. Druvblandningen kan vi bara gissa om, men att vinet är sent skördat tror vi (inte minst eftersom vi nyligen drack en 1997 Lichtle Riesling VT Jubilée). Vi blir lite överraskade att vinet är så lätt, med någon sprits och blommiga, ungdomligt uppfriskande drag av päroncider och en lite bitter eftersmak med något gröna inslag. Inte så märkvärdigt. Endast familjen själv vet vad som ingår i vinet, men det känns som mer än två druvsorter. Vi gissar på riesling, gewurz och pinot gris....

2005 Crozes-Hermitage Les Launes (Delas Frères, Saint-Jean de Muzols, Tournon, Rhône, Frankrike)

2006 Allesverloren Shiraz (Allesverloren Wine Estate, Swartland, Sydafrika)

2004 Peter Lehmann The Barossa Shiraz (Peter Lehmann Wines, Barossa Valley, Australien)

2004 Beerenauslese Cuvée (Josef Andert, Apetlon, Neusiedlersee, Österrike)

1999 Jubilée 1649 (Fernand Lichtle et Fils, Gueberschwihr, Alsace, Frankrike)

2 kommentarer:

Anders sa...

Vad kul att någon använder mitt recept. En intressant detalj i sammanhanget är att hela iden med tatin-äpplen och en nötbotten utan mjöl föddes på grund av en vän till mig som, precis som eran gäst, inte tål gluten.

Finare Vinare sa...

Vår gäst U föreslog att man kunde ha en skvätt likör i nötbotten, det får vi prova vid tillfälle...