torsdag, oktober 18, 2007

2004 Château Pibran


Vi tjatar ofta om cru bourgeois (dock gärna med bättre prislapp en denna) - och serien "drick din nollfyra nu" behöver ett nytt offer. Voilà, Pibran är nästa butelj att korkas upp. Vi har klart lägre förväntningar på drickbarhet den här gången - de två förra kandidaterna var utropstecken för alla som inte orkar vänta!

2004 Château Pibran har först ingen doft alls. Sen något kemiskt, kanske är det diskhandduken eller glaset som doftar? Vi sköljer ur glaset. Efter en stund börjar vinet ge först en, sedan en till av dofterna. En strimma vanilj... lite mer betongdamm, och sen kommer mycket frukt: hallon, cassis, mörka körsbär, alltihop doppat i choklad, med några varv blyertspenna hyvlade uppepå. "Något kemiskt" finns faktiskt kvar efter en timma (gissningsvis har det med ungdom och ekfat att göra?).

Vinet har en mörk nyans. Vi får en modern, strömlinjeformat fruktorienterad, eklagrad och chokladig smakprofil med både viss kraft och längd, men klart mindre av elegans och charm. Svartvinbär/cassis är det dominerande smakintrycket och vinet är rätt potent i sin fruktighet, men enligt vår uppfattning inte särskilt upplyftande. Syrorna är avrundade, och helheten är svarvad i moderna maskiner. Det är verkligen ett helt ok vin, men inte riktigt vår grej. Om fem-tio år kanske vi skulle svara annorlunda, för då skulle frukten troligen ha gått in vinet. Men det är ingenting vi tänker chansa på...

2004 Château Pibran (Pauillac Cru Bourgeois, Bordeaux)

Inga kommentarer: