söndag, oktober 21, 2007

2005 Beaune du Château Premier Cru


Burgundee and pizza! Denna amerikanskt respektlösa men goda kombination känns ganska lagom ambitiös efter dagens provningar där det här vinet blev mångas favorit bland femton röda. "Det här måste man ju köpa mer av" viskades mellan borden. Så generöst var det i doften att vi misstog det för att vara nyzeeländskt! Eloger till den härliga årgången 2005, till detta vin som aldrig varit så här bra, och förstås till nya zeeland som i sina goda stunder kan få till riktigt fina bourgogne-wannabes.

Så här tyckte vi under blindprovningen strax efter lunch idag: Färgen är ljust rubinröd med blåa reflexer. Öppen, mycket god, aptitretande pinotkryddig doft med fint sötfruktiga, rostade fattoner, inslag av lakrits, rökelse och med lite god vilja, tryffel. Smaken är något eksträv med bra syra, generös och intensiv pinot noir-frukt (hallon, jordgubb, röda vinbär) och en liten antydan till eldighet i eftersmaken. Mycket bra! Nya Zeeland?

ps. Fylligare rapporter från helgen kommer vad det lider...

2005 Beaune du Château Premier Cru (Bouchard Père et Fils, Beaune, Bourgogne)

7 kommentarer:

Frankofilen sa...

Blir mycket spännande att höra vad ni har varit ute på för härligheter i helgen. Det här vinet fick just en än större köpindikation efter ännu en prisande post från er. Låter som man bara måste prova.

Finare Vinare sa...

Vi har provat 30 viner under två dagar, så det tar ett tag att sortera och skriva in alltihop...

johan p sa...

Funderade på Beaune du Château till gåsen nästa månad och med tanke på det ni skriver verkar det ju vara ett gott val. Tror ni att det är rätt val i prisklassen?

Finare Vinare sa...

2005 Château de Chamirey var inte alls dumt heller,
men det här är absolut värt de extra fyrtio kronorna.
Ja, vi tycker Beaune du Château är bästa bourgognen runt 200 på SB just nu. Vill du lägga sjuttio kronor till, satsa på 2005 Gevrey-Chambertin La Justice...

johan p sa...

Tack! Eftersom det kommer att bli ganska många som ska dela på gåsen funderar jag på att servera flera olika viner. Har några flaskor 2005 Château de Chamirey och 2004 Chorey lès Beaune och ska överväga om det blir 2005 Beaune du Château eller 2005 Gevrey-Chambertin La Justice som ska komplettera. Ska kanske också gå utanför Bourgogne och följa Fredrik Leanderssons råd (BKWine) och prova septembernyheten Neudorf Pinot Noir Tom's Block?

Finare Vinare sa...

Har du köpt den? Vi missade den helt och nu tycks den vara slut. Vi gillade Neudorf Moutere, och den här är säkert också god. Men var hittar du Leanderssons smaknotering?

Varför inte ta både La Justice och Beaune du Château. De är båda för goda att missa...

johan p sa...

Fel av mig: Neudorf Pinot Noir Tom's Block är novembernyhet. Veckorna går så fort, så fort...