torsdag, november 08, 2007

2004 Georg Breuer Riesling Terra Montosa


Riesling Terra Montosa erbjuder kanske det allra bästa förhållandet mellan pris och kvalitet av alla viner i Breuers sortiment. Här är det druvor från lägena Nonnenberg, Schlossberg och Rottland som blandats för att ge en helhetsbild av bergslägena. Ett slags andravin från yngre stockar och nästbästa lägen. Avsikten är att vinet ska ha gott om både frukt (från lerigt grus med skiffer) och mineral (från rena skifferlägen), med betoning på frukt. Men var tog vinet vägen i majlanseringen av nollfemmorna? Vi saknade det! Jo, det hamnade direkt i restaurangsortimentet - men därifrån borde det ju faktiskt gå att göra en privatimport genom Vinunic. Priset har jackats upp 16 spänn, men den fina årgången 2005 kan motivera det.

Vi smakar en skvätt av årgång 2004 igen, nu är det 18 månader sen första smakprovet. Vi trodde sist att vinet behövde fem år, men sedan dess har vi blivit mer svaga för att avnjuta viner från rheingau redan som unga. Doften ger jasmin och liljekonvalj, söt persika, ananas, mineral och början till petroleum. Den har djupnat och blivit mer exotisk. Smaken har stramt strukturerad, superhög syra, persika och mineral, med hög intensitet av citrus och lime i eftersmaken. Himla gott! Vi tänker rätt mycket på pilgrimsmussla (eventuellt i pluralis), det skulle smaka fantastiskt till. Kanske vi kan fixa det imorgon? Och sen - hej då, nästa gång vi ses är det 2009...

ps. Jovisst. Vinet är som gjort för ett par halstrade pilgrimsmusslor med en klyfta lime. En aning av flintrök har kommit till. Vilka syror!

2004 Riesling Terra Montosa (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Drack Berg Roseneck 02 förra helgen, doften var fin men lite blyg med en antydan till väldigt fin gul och exotisk frukt. Dock var smaken enbart syra och citrus med lite mineraler. 1,5 timme på karaff hjälpte till att lyfta fram frukten lite men vi var ändå inte i mål. Däremot hjälpte maten till en hel del med sina söta inslag; pilgrimsmusslor och jordärtskocka. Frukten började nu likna vad vi hade i nosen. Allt detta för att säga att med pilgrimsmusslor så är ni nog inne på rätt spår...

Men jag borde nog ha väntat en 2-3 år till för att få ut mer njutning...

Anonym sa...

Ni har så rätt om hur attraktiv Terra Montosa är i sitt prisläge. Nollfyran var sommarens allra godaste aperitif, på gården i väntan på grillkolen, med syra och mineral så snålvattnet forsade. Tack för den madeleinekakan (och tipset om importen).

Mötet med havsmineraliteten i pilgrimsmusslor utan för mycket tillbehör är magiskt.

Anonym sa...

Låter som en långsemester är på intågande....