söndag, november 25, 2007

2004 vs. 2001 Castello di Ama


Castello di Ama är sedan länge kända för att vara höjdare - med högt belägna vingårdar och höga priser. De höga, svala lägena ger en slank och len stil som kan ge associationer till bourgogne. Efter många år av fokus på de exklusiva vingårdsvinerna, är standardvinet Castello di Ama numera det vin man prioriterar, inte minst sedan Marco Pallanti återinträtt i och blivit ordförande för Consorzio Gallo Nero. Druvmixen innehåller förutom sangiovese: 8% canaiolo och 12% fördelade mellan merlot och malvasia nera. Faten består av endast 20-30% ny ek utan påtagligt moderna rostade drag, och frukten är mjuk och ljus på ett sätt vi nyligen mött i 2000 Taurasi Radici Riserva (ett billigare alternativ kan vara 2004 Rocca Guiccharda Riserva).

Vinerna bjuder på likartade och nästan burgundiskt stilfulla dofter med surkörsbär, ljusa plommon, bittermandel och en svag anstrykning av mint. 01an är mer eterisk, med doft av fin hudkräm och eleganta bäraromer av viol, ljusa björnbär och en aning jordgubbe. 04an är aningen mer burdus, samtidigt lite mer knuten och bjuder inte riktigt lika komplex bukett ännu. Den kommer dock loss lite senare under kvällens lopp. Båda vinerna är slanka och mjukt medelfylliga i smaken, ljusa i frukten, måttligt tanninrika och fatpräglade. 01an är silkeslen och helt drickfärdig. 04an är något örtigare och lite kärvare. Det är stiliga viner med mer av silkesvantar än boxhandskar. 01an vinner med en hästlängd på sin drickfärdighet och utveckling.

Som referens korkar vi upp en halva 2004 Castello di Fonterutoli, och den levererar precis lika bra som i fredags kväll. Vi får tät frukt, modern och vinnande fatrostning och en smak som smäller till med full kraft och överraskar S som inte smakade fredagsflaskan. Till fin parmesan är vinet helt suveränt. Utan tvivel ger det mer för pengarna än vinerna från Ama. Kvällens homecomingparty handlar också om bistecca fiorentina, insalata di fagioli och rustikt lantbröd doppat i olivolja.

2004 Castello di Ama Chianti Classico (Marco Pallanti, Gaiole in Chianti, Toscana)

2001 Castello di Ama Chianti Classico (Marco Pallanti, Gaiole in Chianti, Toscana)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tyckte också att castellon var fantastisk på rossoprovningen och håller verkligen med om att den var minst lika god (jag tyckte godare) än Siepin. Nu vore det kul om ni testade Badia a Passignanon som i mitt tycke var ett helt makalöst stycke vinmagi från Chianti. Håller ni med?

Finare Vinare sa...

Ok, beställningen är inlagd! Vi har inte druckit Badia a Passignano sedan årgång 1997, så det blir mycket spännande. Nu hann vi inte med Antinori på Grand, så vi tar dig på orden. S kom hem med en 2004 Tignanello igår, och vi kommer nog inte kunna låta bli att prova den heller...

Anonym sa...

Nu är jag riktigt spänd! Ni testar så mycket och har ju referensramar utanför det vanliga. Visst var det -04:an på GB, och så har jag testat 01:an på egen provning.

Finare Vinare sa...

Alltså du menar att det var Badia 04an som var ett makalöst stycke vinmagi på vincirkusen? I BS är 2001 listad. Blir spännande att se vilken vi får... antar att även 01an går att svälja till nöds ;-)

Anonym sa...

Ursäkta otydligheten!
Jag provade 04-an på cirkusen och blev hänförd. Tog sedan med en 01-a på en provning och det var lika hänförande men med begynnande mognad (nåja) alltså ännu bättre. 24 Munskänkare från H... blev också nöjda. Nu upp till er att fälla avgörandet.
Eventuellt var det litet mer fat i nollettan än nollfyran men det kan vara en efterhandskonstruktion.

Peter sa...

Hur står sig 05an av Castello di Fonterutoli mot 04an tro.. 05 är ju ett ganska ojämt och dåligt år i Toscana sägs det.

Finare Vinare sa...

Hej Peter, vi lär inte betala för att ta reda på saken eftersom i stort sett alla nollfemmor från toscana varit besvikelser. Vi har CdF 2004 så att det räcker tills nästa goda årgång 2006 kommer...

Om du smakar är vi förstås nyfikna på att höra vad du tyckte!

Peter sa...

Tror jag skippar 05an och väntar in 06an och kastar mig över di Ama från 01 istället.