söndag, november 11, 2007

2005 Crozes-Hermitage Le Rouvre vs. Graillot


Vi gör ett återbesök i fondueland, med välkommen hjälp av en korkad flaska från Alain Graillot. Tunna bitar av oxfilet blir ack så läckra vid den varsamma temperaturen. Det känns gott att tänka på att fonden på vin och buljong kommer att förvandlas till underbar rödvinssås en annan kväll. Det blir även en ostfondue som avslutning, den här gången förenklad: bara comté, noilly prat och M:s björnbärsbrännvin. Smakar ännu bättre än sist!

2005 Alain Graillot Crozes-Hermitage har nu (efter ett dygn i öppen flaska) en mer öppen doft, tydligt graillotstukad med tjära, kött, syrahparfym, kryddor och aptitligt bittra kärntoner. Smaken har en rund munkänsla med bra syra, stramhet, sälta och malörtsbitterhet. Mycket gott och stringent vin!

2005 Yann Chave Crozes-Hermitage Le Rouvre (nyligen karafferat) har en något återhållen, kryddig, sötfruktig doft. Här finns mer av violer, cassis, blåbär, hallonkola, lakrits och kött. Den goda, rika smaken har ungefär lika hög syra, men är mjukare, mindre tanniskt och balanserar lite mer åt sötfruktighet (proviva skogsbär?) än föregående glas. Fylligt vin, absolut inte väsensskilt från Graillot men något lättsammare och fruktigare. Det känns lite som att skillnaden bland annat ligger i om (eller hur mycket) man använt sig av stjälkarna i vinmakningen.

ps. Kolla upp 2005 Crozes-Hermitage från intressanta Domaine des Martinelles! Finns just nu för beställning. Domänens 2005 Hermitage hittar man i vinkällarbutikerna. Den ligger redan på lut här hemma för snar avsmakning...

2005 Crozes-Hermitage Le Rouvre (Yann Chave, Mercurol, Rhône)

2005 Crozes-Hermitage (Alain Graillot, Les Chenes Verts, Pont de l'Isère, Rhône)

Inga kommentarer: