tisdag, november 20, 2007

Memento: tillbaka till verkligheten


Sinnesförlust är lite som minnesförlust. Man famlar runt i blindo, helt enkelt. Doftsinnet har faktiskt varit helt och hållet utslaget, och inte blev det bättre av näsdroppar. Den trevande färden tillbaka går via våra mest kända och älskade ledfyrar. Med hjälp av minnet och etiketterna får näsan välbehövliga kryckor att ta sina första stapplande steg igen. En halvflaska 2004 La Tour de By ger en mjukare och mognare munkänsla än vi minns från helflaskorna. Utan att alls kunna plocka ut några enskildheter, känner vi på ett skönt sätt igen den goda médocstilen, för stunden till en bit brie. Perfekt medelfyllig bordeaux! 2004 Pio Cesare Nebbiolo Langhe har lättare att ta sig igenom, med sin väldefinierade kryddighet och toner av nypon. Den intensiva, friskt syrliga smaken har god örtig kärvhet med lakrits, hallon och mandelmassa som går fint ihop med tryffeltortellini (jo, de aromerna är också rätt svåra att ta miste på). Aj, vad det är härligt att dricka gott rött igen! De här två är våra mest självklara val, senhösten 2007...

2004 Château La Tour de By, Médoc Cru Bourgeois Superieur (Marc Pagès, Begadan, Bordeaux)

2004 Langhe Nebbiolo (Pio Cesare, Alba, Piemonte)

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Skönt att höra att ni är på benen igen! En rejäl förkylning lägger verkligen sordin på lusten att dricka vin. För egen del har jag visst luktsinne kvar, men fortsatt allmän ruggighet, hosta och huvudvärk dämpar lusten att korka upp något. Hoppas svarta november snart är slut.

Finare Vinare sa...

Tack! Vi jobbar och är på benen som sagt, men mycket mer är det inte heller;-)
Dyrare buteljer är helt bortkastade för tillfället... men det får vi försöka ta igen i december!

Anonym sa...

Har just provat LTDBy på halva - kan bara hålla med och åka och handla fler imorgon. Perfekt medelfyllig Medoc till mkt bra pris!

Finare Vinare sa...

Visst är det bra! Vi grabbar ett par halvor mellan vänstra handens fingrar på väg mot kassan... så bra att ha på lut hemma när man vill ha just ett glas var.
Går faktiskt att dela på tre för ett pyttelitet smakprov!

Ler sa...

Eftersom jag är så otroligt gammal, så kommer jag ihåg en middag med vin från denna egendom, årgången var 1966, underbart vin! Kul att den dyker upp igen. Det är förvånanasvärt, men också ett kvalitetsbevis för bordeauxer, att så många enklare viner fortfarande efter tjugo år på nacken är helt fantastiska. Dock, tyvärr, är väl inte dagens bordeauxer lämpliga att ligga så länge.
Dessutom; verkligt kul med denna sida!