lördag, januari 05, 2008

Guigals nollfyror


Vi startar upp vinåret 2008 med nya, efterlängtade årgångar av två trotjänare från Guigal ur det ordinarie sortimentet.

2004 Crozes-Hermitage har en kristallklart rubinröd färg, och direkt ur karaffen en mycket tilltalande primär rödfrukt. Här bjuds på söta hallon, jordgubbar, kryddor och rått kött - ni läser rätt, doften är inledningsvis rent av pinotliknande! I glaset kommer ett nytt ljuvligt lager till: påtagligt gräddig vanilj och mandelblom. Ganska snart öppnar sig underliggande syrahtypiska drag av grillat kött, rökt korv, tjära och örter. De tre nivåerna samspelar på ett underbart sätt. Vi smakar, och får direkt ett klart och tydligt besked: Strålande! Mycket gott! Slank, intensiv munkänsla, frisk som en pinot noir. Bra sting, inte grönt, men med fina lakritstoner. Lång, god eftersmak. Ett ypperligt matvin (12,5%), också mycket njutbart på egen hand redan ikväll.

2004 Côtes-du-Rhône är bara lite mattare i färgen, men ger också en vacker frukt i karaffen: av körsbär, röda vinbär, hallon, plommon och rotfrukter . I glaset får vi mer av röda vinbär, plommon, korint, salvia och palsternacka. En lite unken jordighet kommer till, doften är grövre och lite mer rustik, likväl mycket tilltalande. Smaken är förvånansvärt slank och elegant för att vara en vanlig côtes-du-rhône. Nu råkar det förhålla sig på det viset att trakten runt Sablet lyckades extremt bra under skörden 2004, så vi borde inte vara särskilt förvånade. Här finns härliga syror som vattnar munnen ordentligt och ett perfekt avvägt mått av matvänlig kärvhet. Vilket matvin till provençalskt inspirerad mat - och vilken fräschör, för detta område! Glöm allt som är tungfotat, syltigt och eldigt (13%).

Sammanfattningsvis: bolagets hyllor har befriats från två nolltreor som väl aldrig riktigt kunde beskrivas med fräschör som första ord. Parker var mycket positiv till årgång 2003 av dessa viner, med gott om (över)mogna plommon (côtes-du-rhône) och en del jordgubbssyltiga drag (crozes-hermitage) - men i vår smak ger den nya årgången betydligt mer av klassiska viner med riktigt stiliga syror...

2004 Crozes-Hermitage (E Guigal, Ampuis, Rhône)

2004 Côtes-du-Rhône (E Guigal, Ampuis, Rhône)

Inga kommentarer: