tisdag, februari 05, 2008

2004 Domaine Maréchal Pommard La Chanière


Kvällens vin är en pinot noir som vi vanligtvis brukar bli helt charmerade av. Undantaget var för oss förra årets platta, syltiga och obalanserade nolltrea. Med detta nysläpp är man tillbaka på inköpslistan och det med besked.

2004 Domaine Maréchal Pommard La Chanière har direkt ur karaffen en mycket tilltalande, stor och härligt pinottypisk doft. Det bjuds på både sjöbotten, ung rå frukt av jordgubbar och hallon, rått kött, salvia, ingefära åt curryhållet, sandelträ och nypon!

Smaken är intensiv i början, fruktig och fint syrlig med lite känsla av pastiller, årgångstypisk men god örtighet och en tydlig utveckling mot blodapelsin. SBs noteringar säger grönt te - och det är verkligen en träffande iakttagelse! Mmm, det är ett otroligt charmigt vin, relativt mjukt i munkänslan och redan idag lättsamt att avnjuta - slinker ner förödande snabbt. Vi tror att det kommer att utvecklas fint med tiden, så den här gången tänker vi absolut lägga undan några flaskor...

ps. Nästa gång vi smakar bjuds tydligt enrisrökt bacon i doften och tuffare drag av enbär och tranbär i smaken. Associationer till norra rhône. Så gott!

2004 Pommard La Chanière (Catherine et Claude Maréchal , Bligny-les-Beaune, Bourgogne)

3 kommentarer:

Tian sa...

Hej,

Tack för en mycket trevlig "blogg".

Skulle att ni prövar lite mer av Bonny Doon.
Själv smakade jag på Red Truck (nr 99027), nice, super nice :-)

Mvh Mattias

Holger sa...

Sjöbotten och rått kött, jo jag tackar jag! Inga kan väl som ni få det att vattnas i munnen. Och roligt att ni tyckte det stämmer med beskrivningen "grönt te", jag hajade faktiskt till när jag läste detta i SBs katalog, dels för att det låter gott och dels för att deras beskrivningar sällan väcker några känslor.

Finare Vinare sa...

Tjena Tian, vi stod faktiskt och fingrade på en Cigare Volant så sent som igår! Det borde väl vara dags att smaka detta semi-legendariska vin, som Bonny Doon modellerat efter Châteauneuf-du-Pape. Ögonen kunde dock inte låta bli att glida till formuleringen "mycket fruktig, aningen syltig" och tja, där stannade den lilla funderingen;-) Men vi ska ta mod till oss, vi vill i alla fall veta vad vi missat...

Då vet vi vad vi ska bjuda på nästa gång vi ses, Holger. Det blir råkall ryggbiff på en botten av insjö strösslad med gröna, våta teblad...