tisdag, maj 13, 2008

2004 La Spinetta Barbera d'Asti Ca' di Pian


Tänk vad det kan hända saker med ett drygt års lagring! Barbera behöver ofta inte så lång tid - den här gissade vi att den skulle vinna på ett par år när vi provade förra våren. Vi karafferar - och flaskan innehåller en rejäl fällning. Färgen är vackert klar och varmröd, med både blå och bruna reflexer.

2004 Barbera d'Asti Ca' di Pian har en öppen, läcker doft med söta, lite burdust inbjudande likörkörsbär, hallon, korinter och torkad frukt. Balsamvinäger, muskot, mandelmassa och ljus choklad kommer till. Förra året hittade vi en del fräna drag av ansjovis eller sardeller - nu är de borta. De nya ekfatstonerna med terpentin har också utvecklats till en skönare, köttigare harmoni där vi nu också finner en tydlig, fin skitton som skvallrar om mognad. Sten och rosor tittar fram senare på kvällen. Smaken är intensiv, fortfarande med bra fräs i syrorna. Liksom i doften finns nu mindre av tuff fränhet och mer av harmonisk sötfrukt. Det smakar riktigt bra, har gjort sig förtjänt av en extra poäng och inbjuder till fortsatt drickande under året som kommer. Extralagrad pecorino sardo passar perfekt, tomatsås alla napolitana är inte alls särskilt lyckat - medan stekt lök, grillad kyckling eller grillat kött borde funka fint...

2004 Barbera d'Asti Ca' di Pian (La Spinetta, Castagnole delle Lanze, Piemonte)

Inga kommentarer: