onsdag, september 03, 2008

Dolcetto 2006: Roagna vs. Aldo Conterno


Två namn från piemonte med legendarisk klang. Det vi ska smaka ikväll är deras vardagsviner. Mer olika än man kan tro!

2006 Roagna Dolcetto d'Alba har en varmt blåröd färg med ljusare kant, aningen jolmigt och oklart i glaset. Mustig, rustik doft av bondgård inklusive gödselstack, oljemålade fönsterramar, fina örter, muskot och en kokt, uppmjukad frukt av körsbär, plommon och jordgubbe - som på sitt sätt påminner om semesterflaskorna 2003 Château de Pibarnon Rouge och 2003 Mas des Capitelles Cuvée Loris. Avrundad och bonnig smak med mjuka syror, mognadstoner och lena, små tanniner i avslutningen. Tydligt rustika, brettiga drag. Karaktärsfullt, lite oväntat och ganska skönt vin att dricka på egen hand för den som gillar ovanstående egenskaper. 12,5%.

2006 Aldo Conterno Langhe Dolcetto Masante är varmt blårött med tätare kant, rik och klar lyster. Ganska elegant och klassig doft med kryddigt sandelträ, pinjeträ, ylle, örter, viol, anis, slånbär, tranbär och malolaktisk smörkola. Renfruktig, samlad smak med bra koncentration, aning kartighet, malörtsbitter kärna, tydligt grepp och bra längd för en dolcetto. Tanninerna märks i slutet. Vinet gör sig bäst till mat och bitterheten möter upp fint. 14,5%.

Sammantaget ger de här två vinerna ganska många intryck tillbaka för pengarna. Inget av dem kan avfärdas som "bara" en rak och enkel dolcetto. Till mat (ikväll majskyckling) vinner Conternos vin lätt, men på egen hand smickrar Roagna med sin mjuka drickbarhet.

ps. Antonio Galloni listar ett stort antal vinfynd från Italien nu i augusti. Hela 618 viner i budgetklass recenseras i Wine Advocate/eRobertParker! 2006 får sin välförtjänta hyllning - det är bara att köpa. Han påminner oss också om att inte stirra så stint på poängen utan läsa beskrivningarna istället. Bravo!

2006 Dolcetto d'Alba (Alfredo, Luca e Giovanni Roagna, I Paglieri, Barbaresco, Piemonte)

2006 Langhe Dolcetto Masante (Poderi Aldo Conterno, Bussia Soprana, Monforte d'Alba)

Inga kommentarer: