onsdag, september 30, 2009

Domaine Virgile Joly


Virgile Joly är en ung och strikingly handsome vinodlare i Saint-Saturnin de Lucian, i närheten av Montpeyroux. Han hade bara buteljerat tre årgångar när han tillägnades en egen bok. Hur kunde nu det komma sig? Jo, londonadvokaten Patrick Moon hade just ärvt ett nedgånget hus i Languedoc och bestämde sig för att hoppa av karriären och bejaka sina frankofila böjelser Peter Mayle style. Väl på plats landade han mitt i den sydfranska vinrevolutionen och lärde känna den energiske Virgile Joly, som lovade att lära Patrick allt han kunde om arbetet i vingård och källare. Inom ett år var boken färdigskriven och gavs ut under våren 2003. Vi beställde just pocketutgåvan.

Sedan starten 2000 har egendomen vuxit från 1 hektar till 8,5. Odlingsmetoderna är biodynamiskt inspirerade och ekologiskt certifierade under Ecocert. Vingårdarna ligger i Saint-Saturnin de Lucian, Jonquieres och Arboras strax nedanför Terrasses du Larzac vars zon de också tillhör. Odlade druvor är grenache, carignan, cinsault och syrah för de röda och grenache blanc för det vita. Den totala produktionen landar på 30 000 flaskor.



2007 Le Joly Rouge! AOC Languedoc blandar 50% grenache med 40% cinsault och 10% syrah. Vinet fick mogna ett halvår i betongtank. Färgen är ljusare granatröd. Vi får en fullständigt överraskande sauvignonlikt grön doft av nässlor, vinbärsblad och grönmynta. De ingående druvorna ger ljusa bärtoner av jordgubbar, smultron, röda vinbär och lingon. Brända örter och kryddor assisterar. Smaken är lätt, god och läskande med mjuka tanniner, löst grepp och en liten frisk kärvhet. Cinsault bidrar med aromer man vanligtvis brukar finna i roséviner, som smultron. Vinet är inte det minsta märkvärdigt men ändå rätt charmigt och intresseväckande för stunden, från ett år när allt gick vägen. Att dricka svalt, typ femton grader. (85)



2003 Virgile Rouge AOC Coteaux du Languedoc Saint Saturnin blandar 40% grenache, 30% carignan och 30% syrah. Det unga vinet fick nio månader i betongtank, därefter ett år i barriques. Glaset har en mörkt varmröd, matt färg med bruna nyanser. Fattigt på lyster och reflexer, det ser faktiskt lite trött ut.

Hohoho, här luktar det portvin och det med besked! Damm, russin, kokt frukt av cassis och hallon. Ändå en fin utveckling mot bränt socker och se där är visst en liten komocka. Fat märks i form av vanilj, bittermandel och lösningsmedel. Kryddor, oliver och garrigue, särskilt färsk rosmarin, är aptitretande. En rätt god och komplex doft på sitt alldeles årgångsmärkta vis.

Smaken är knivigare - kokt och ljust syltig med portlika toner. Starkvin i bordvinsversion där alkoholen (14,5%) i förstone ändå inte är vare sig eldig eller brännande. Aromer av katrinplommonkompott hittas i början, och pastis eller anis anas i slutet. Men fruktkroppen är trots de övermogna dragen rejält tunn och ihålig. Syran är rätt spetsig och tanninerna upplösta, men ändå rejält uttorkande i avslutningen. Till slut ringer en eldig efterklang i halsen alltmedan en dammig känsla ekar i gommen...

Hmm, nu har vi fått ett problem på halsen! Det här känns trögare att dricka för varje sipp. Vad göra? Vårt trick blir att kyla ner till femton grader för att hitta fräschören och sedan servera ost som tilltugg - gärna parmesan som till en amarone. Då uppstår ett slags balans och vinet funkar trots allt. Alltså: detta är ett skolexempel på hur man inte klarat av 2003 års hetta på ett tillfredställande sätt. Resultatet är både gammeldags och rustikt i all dess negativa bemärkelse, och förmodligen har Virgile Joly lyckats bättre i alla andra år. Prisvärdet pratar vi inte ens om. (83)

Importeras av Vinik. Le Joly Rouge! - 120 kr. Virgile Rouge - 295 kr.

1 kommentar:

Ruso sa...

Tack för tipset om boken. Har kommit till kapitlet mars och njuter i fulla drag. Bokus 105 kr fraktfritt. Vinerna känns inte så heta, men bidrar kanske till helheten av boken. Jag håller korkgluggarna öppna ifall det dyker upp i mindre kvantiteter.