onsdag, maj 12, 2010

Bourgogne-bonanza på Tavastgatan


Importörerna Bristly och Vinitor gör gemensam sak och bjuder in till en provning av arton bourgogner ur bådas sortiment. Eller provning förresten, vi pratar snarare bourgognedrickning här. Inga bottenskylor i fåniga små ISO-glas, utan generösa skvättar i stora sköna burgundiska kupor från Riedel, eller Orrefors för oss som är lagda åt det hållet. Allt för att vi ska känna oss som hemma. Och skriva snälla saker i blocket!

VITT

2008 Domaine Gros Frère et Soeur Hautes-Côtes-de-Nuits Blanc (200 kr)

Hautes-Côtes-de-Nuits Blanc har en yppig doft av burkpäron, pajäpplen, smör, nötter, fatrostning och mandelmassa. Smaken är bjussigt sötfruktig med en hyfsat uppfriskande syra. Stilen drar åt det kalljästa, internationellt godisartade hållet. Det hela blir lite för sött för vår smak. Inte lika bra och kul som firmans röda motsvarighet. Importeras därmed heller till Sverige. (85)

2007 Domaine Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet (250 kr)

2007 Domaine Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Champgains" (325 kr)

2007 Domaine Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru "Vide-Bourse" (325 kr)

Av Fernand et Laurent Pillot's tre vita är by-chassagnen en klar besvikelse. Det finns ett aningen orent drag i fatkaraktären, vi saknar lite mineraltoner, den småsöta smaken har inte tillräcklig kropp, den känns parfymerat vass och alkoholen slår igenom i slutet. (85) På premier cru-nivå blir det genast mer intressant. Champgains har en komplex, god nos, lite snuskig på ett attraktivt sätt, med modernt fatrostade drag av smörkola, gummi, flintrök och kryddor. Frukten doftar som en frisk mix av citronskal och persika, med smått blommiga övertoner. Smaken är fruktig med medelstor kropp i bra balans, god syra och lägre upplevd sötma än i byvinet. Avslutningen är läckert kryddig med förnimmelser av sötlakrits.(89) Mest spännande att sniffa på är Vide-Bourse som tar snusket ända in i boudoiren. En vit persikofrukt med drag av krutrök och egenartade, animaliska mineraltoner får oss att associera till Joh. Jos. Prüm-riesling från Graach - roligt att hitta i en bourgogne! Tyvärr lever inte smaken riktigt upp till de förväntningar som snabbt infunnit sig. Krutrök, kryddor och en liten grapefruktbeska noteras tacksamt, men här finns inte tillräckligt med grepp och kropp för ett outstanding betyg. Syrorna tycks lite bakbundna av faten just nu, kanske behöver vinet bara mer tid... vem vet? (89)




2007 Maison Olivier Bernstein Meursault 1er Cru "Les Charmes" (819 kr)

Oj, nu snackar vi! Här serveras en verkligt läcker doft av blommor, citrus, stenfrukt, örter och kalksten med en skickligt infogad fatkaraktär som mest påminner om eneträ och salmiak. Kanske man kan säga enfatskaraktär? Och förresten, är det fat eller terroir, här är det svårt att veta var det ena börjar och det andra slutar. Smaken har en enastående balans, där vi njuter av en maffigt stor frukt utan sötma, en lagom uppumpad kropp, ett ljuvligt grepp och tydliga sensationer av kalksten i den viskösa munkänslan. Det ligger nära till hands att jämföra med nyligen testade grejor från Lucien Le Moine - och vi charmas mer av Bernsteins version av Charmes, men håller munkens Perrières ännu ett snäpp högre. Hur som helst - extremt hög klass, extremt aptitligt, helt omöjligt att spotta ut. Härligt vin! (93)



RÖTT



2007 Domaine Fernand & Laurent Pillot Pommard 1er Cru "Rugiens" (399 kr)

2005 Domaine Fernand & Laurent Pillot Pommard 1er Cru "Rugiens" (389 kr)

Att få de här två årgångarna i parallella glas bäddar för en riktigt intressant jämförelse. Den ljusröda nollsjuan har en övertonsrik och transparent doft där vi hittar liljekonvalj och pelargon, ren och frisk rödavinbärsfrukt, och ljusa kryddor som kanel och sandelträ. Det eleganta intrycket går igen i munnen: en slank och frisk frukt, fina syror och mineraltoner, ljust kryddiga fat - samt tydligt gröna drag, eller drag av omogna stjälkar. Detta övertygar inte på samma sätt som förra året - vinet tycks passera en besvärlig fas just nu, men det bör nog ordna sig nog tiden. (89+) Nollfemman har en djupare rubinröd lyster. Doften är öppen och mättad av maffig mogen frukt. Hallon, lakrits, farin, orientkryddor, rök och italiensk mandelmassa. Ja, ni hör ju var vi är någonstans. Barolo! Det doftar faktiskt mer nebbiolo än pinot noir, och lödkolven från träslöjden antyder att det finns gott om fat här, men tiden har sett till att mosa in dem jäkligt snyggt i helheten! Smaken bjuder en riktigt skön fyllighet med ansenlig kraft och bra struktur, inte minst tack vare örter och tanniner. Munkänslan är riktigt harmonisk och det är inget fel på längden. Man blir sugen på att poppa en flaska på hemmaplan - men kanske kan det bli ännu bättre? Och skulle man vara gnetig, så blev det poängavdrag i grenen ursprungstypicitet. (91)




2007 Domaine Michel Lafarge Volnay "Vendanges Sélectionnées" (395 kr)

En särdeles vacker flaska och ett särdeles vackert vin - se första bilden - ett av dagens utropstecken! Michel Lafarge - biodynamiker och traditionalist ut i fingerspetsarna - är nykomling bland Vinitors bourgogneproducenter, men desto äldre i Volnay. Detta glas fascinerar och förhäxar med sina eteriskt skimrande övertoner av blommor, ljusa örter och lösningsmedel. Doften har en underbar lätthet, renhet och fräschör med drag av röda vinbär, grönt äpple och rabarber. Mineraltonerna är väldigt tydliga (grusdamm) och upplevelsen av terroir blir helt transparent. I munnen dansar vinet fjäderlätt fram på sina silkiga små tanniner och sin obefintliga sötma, i en extremt elegant och helklassisk stil. Efter ett par timmar i luften märks att här finns mer kropp än man kanske först trodde. En stark rekommendation till er som söker efter elegans och finess. Det här vill vi dricka igen! (91)




2008 Domaine Gros Frère et Soeur Vosne-Romanée (395 kr)

2008 Domaine Gros Frère et Soeur Echezeaux Grand Cru (795 kr)

2008 Domaine Gros Frère et Soeur Clos Vougeot "Musigni" Grand Cru (795 kr)

Bernard Gros' nollåttor bjöd på en strålande uppvisning, med ren, rik, mogen pinotfrukt över hela linjen. Fortfarande är gårdens planteringar relativt unga - något som ofta betonar frukt framför mineraler. Tills stockarna blivit fullvuxna koncentrerar man musten med hjälp av omvänd osmos för att uppnå önskad täthet i smaken. Grand cru-vinerna har uppfostrats i 100% ny ek. Stilen är kanske inte den allra mest eleganta, men istället desto mer generös och omedelbart lustfylld! Dessutom är ju priserna klart attraktiva. Vosne-Romanée skiner vackert av hallon och rabarber. Violer, lakrits och rökta charkuterier bidrar med lite syrah-vibbar. Mineraltonerna för tankarna till ylle och krossad sten. Smaken bjuder på en stor, saftig frukt med örtkryddig struktur, bra grepp och skön närvaro i munnen. Avslutningen är kryddig, utklangen lång och mineralisk. Mums, vad gott! (91) Echèzeaux har en ännu mer mättad, men dovare och mindre utvecklad doft av vildhallon och röda körsbär. Vi gillar det skönt bonniga inslaget av gödsel och rökt korv, och noterar mer framträdande mineraler än i föregående vin. I munnen: vilka makalösa syror! Med sin intensiva blandning av rabarber och blodapelsiner utlöser de ett otal sprinklers i munnen. Den utsökt krämiga, gräddiga munkänslan och kryddigheten får oss att fantisera fram en rabarberdessert med vispgrädde och orientkryddor på toppen. Detta är underbart att dricka redan nu! (93) Clos Vougeot "Musigni" är analytiskt sett ett ännu bättre vin, men behöver mer tid för att förverkliga sig. Doften är fortfarande rätt knuten, men faten bjuder (förutom rostad/aningen vidbränd ek) på rena exotismen - en hel basar med orientaliska kryddor. Munkänslan är mer behagfullt avrundad än föregående, syrorna inte så knivskarpa, det mineraliska och kryddiga greppet ännu mer framträdande. Ett stort vin som förtjänar att lagras i minst fem år. (94)




2007 Maison Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Cazetiers" (899 kr)

2007 Maison Olivier Bernstein Vosne-Romanée 1er Cru "Les Suchots" (899 kr)

2007 Maison Olivier Bernstein Charmes-Chambertin Grand Cru (1749 kr)

2007 Maison Olivier Bernstein Clos de la Roche Grand Cru (1899 kr)

Så var det dags för négociant haute couture igen. Olivier Bernstein är bourgognes nya whiz kid och lämnar inget åt slumpen. Dyrköpt frukt från gamla stockar, extremt små kvantiteter och lagring på 100% nya ekfat vars trävirke han lufttorkat själv. Les Cazetiers har en utåtriktad doft med ungdomlig busgodisfrukt som får oss att tänka på körsbärskarameller, vingummin, bubbelgum och cherry coke. Bärigt till tusen, snudd på drag av maceration carbonique! Lite som en blåbärsdessert med cassis och peach melba. Som tur är tittar ursprungsjorden fram bland allt godiset. Hmm, detta är väl inte våra drömmars gevrey premier cru.... men, vinet är ungt och de ungbäriga dragen kommer med tiden att förvandlas till något annat - till vad återstår att se. Smaken är dock riktigt god, balanserat stram och välstrukturerad med stor frukt och ursprungstypisk jordton. Idag ger vinet ändå ett lite enklare intryck än man förväntar sig från ett toppläge, men det finns en klar utvecklingspotential, så glöm flaskorna ni (inte) köpt. (91) Les Suchots doftar snarlikt en elegant grenache från châteauneuf, lustigt nog! Söta röda körsbär, kirsch, sötlakrits, smörkola och choklad. Smaken är stramare än föregående vins, och bättre, med en suverän koncentration och perfekt balans mellan örter, mineraler, tanniner och kryddor. Wow! Det är här någonstans som provandet övergår i hedonistiskt drickande... (92) Charmes-Chambertin doftar sagolikt gott av skinande röd, mogen körsbärsfrukt helt fri från godistonerna i Cazetiers, men med skitfina inslag av torrt gödsel, marijuana och örter. Lite som en väldoftande version av Roskildefestivalen, om det vore möjligt att föreställa sig! Även i munnen är handlar detta om uppvisning på riktigt hög nivå. Extremt fräscht och charmigt - precis som namnet antyder - med en vällustig, sensuell frukt och en textur lika len som om vinet vävts av tusen silkesmaskar. Fullständigt underbart och helt tillgängligt redan nu! 100% njutning! (94) Clos de la Roche har en utåtriktad, komplex, fantastisk doft med ren röd frukt, friska örter och stiliga mineraltoner. Mer primär än föregående, men med en god dos av samma charm. Lite tuffare syror och mer påtagliga tanniner, men med samma silkeslena struktur och en härlig längd. Storslaget vin som behöver ett par år till innan det nått sitt drickfönster. (93)


2007 Domaine Perrot-Minot Morey-Saint-Denis 1er Cru "La Riotte" (1125 kr)

Ännu ett vin med barolo-associationer. En stor doft där vi hittar julens apelsiner med kryddnejlikor samt brun farin, lim och lösningsmedel, mandelmassa och bittermandel. Doften öppnar upp mot blommiga övertoner, doftande barrskog och grönsåpa. Smaken är stor och rejält strukturerad med röd körsbärsfrukt och gröna örter, tallbarr och barkig krydda. Ett barrskogsvin - ganska oväntat för att komma från Perrot-Minot. Ett seriöst lagringsprojekt, inte lika avväpnande som den underbara 2007 Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau vi drack i januari. (92)




2001 Domaine Pierre Damoy Chambertin Grand Cru (1094 kr)

2007 Domaine Pierre Damoy Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru (1325 kr)

Hmm, det är något med Pierre Damoys viner som inte alls ringer i våra klockor. Chambertin har en utmognad, murrig och rustik doft av stall, mörk jord, lite ruffiga fat, dov körsbärsfrukt och nagellackstoner. Ingen vidare definition och eller klarhet i doften. Nej, inte precis elegant, men ändå klart generöst med rejäla tanniner, skön rondör och god drickbarhet. Redan färdigmognat ger vinet mer intryck av bonnbourgogne än grand cru. (89) Clos de Bèze är ett betydligt bättre vin, även om det fortfarande mest handlar om råmaterial till en färdig upplevelse. Sparsamt med charm, men rent och välgjort i sin mörka körsbärsfrukt och välstrukturerat i tanninerna, med gott om jordig energi, och lite hårda syror. I munnen känns det som ett tioårsprojekt för källaren. (92) för kvaliteten, men Damoy är som sagt inget för oss.



Sen blev det hämtpizza och grand cru. Ett helgerån kan tyckas, men väldigt gott. Tack för en härlig kväll, alla som var med!

ps. De flesta av vinerna finns i små kvantiteter på vinkällarbutikerna. Nollåttorna från Gros är på ingång, liksom Lafarges Volnay.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det som är så kul, eller jobbigt, är (förutom att läsa om alla dessa antagligen fantastiska, oåtkomliga!, viner) är er förmåga att sätta ord på sakers bestånd. Även om jag knappt smakat mer en ett par av dessa tingestar så hänger jag med. Och gör vågen.
Bara en sak återstår att reda ut, dock: Ingen turbo-tutte?

/M

Ulrik sa...

Ni verkar ha det ganska jobbigt i Stockholm..

Men hur gott det än låter, så får jag även känslan av att det är ett minfält. Och det är dyra lotter man får köpa, även om vinsten kan vara hög

Anonym sa...

Helt klart ligger det väldigt mkt i det du skriver Ulrik! Det är ju den där besvärande "ettan" framför resten av nuffrorna. Men på något sätt så är det väl som det är? Lite halv-oåtkommeligt divigt rödpang. Som man helst ska bli bjuden på.

;)

/M