lördag, juli 10, 2010

Tasting in Falsterbo #2


Ovanligt lätt och slank för en Auslese, mer lik en Spätlese där syrorna leder över fruktsötman. Fortfarande så ungdomligt att gissningarna går till 2008 och Saar. Tre till fem års lagring rekommenderas för maximal utdelning. Idag passar det löjligt bra till svala thailändska glasnudlar med räkor, lime och koriander.

2002 Joh. Jos. Prüm Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese (90)



Flytande fruktsallad med unga jästaromatiska piggelintoner. Otroligt proffsigt genomfört med enorm renhet där kalkstenen skymtar bakom all den intensiva frukten. Den spontana gissningen gick till nahe, nollnio, spätlese och Dönnhoff eller Schäfer-Fröhlich. Minst fem år i källaren rekommenderas, kolla Kellers 2004 Dalsheimer Hubacker Spätlese vi drack nyligen.

2009 Keller Westhofen Kirchspiel Riesling Spätlese (92)



Burkad exotisk frukt, med lite gammeldags drag av kräftspad, saltgurka och petroleum. Kvardröjande jordbeska drar ner betyget, men vinet är faktiskt bättre på andra dagen och möter smörstekt enkelpanerad torskrygg på ett utmärkt sätt.

2000 Wegeler Geheimrat "J" Rheingau Riesling Spätlese trocken (89)



Elegant doft med honungstoner, smör, arrak, lite sherryoxidation och möbelpolish. Knastertorr smak med mineralsälta, smör och honung på ett närmast savennières-likt sätt. Mångdimensionellt och eget. Dags att dricka upp nollnollorna nu, årgången tycks inte vara fullt så hållbar som utlovades vid inköpet i Eguisheim. Vinet har dessutom transformerats på ett överraskade sätt genom mognadslagringen. Druvorna kommer från grand cru Pfersigberg.

2000 Leon Beyer Riesling Cuvée des Comtes d'Eguisheim (91)



Mörka körsbär, Old Holborn-tobak, järn, kryddnejlika och apelsinchoklad bland aromerna. Stora tanniner, lite uttorkande och tobakstonat stjälkiga. Fyra femtedelar nebba, resten barbera. €15 på plats, sicket fynd! Skitbra till maten - vitello tonnato med levain.

2006 Enzo Boglietti Buio Langhe Rosso (91)



Ljust fruktiga, övertonsrika aromer av cassis, vingummin, röda körsbär och rönnbär med vinbärsbladigt vegetativa drag. Lätt kropp i ganska klassiskt fruktig barbaresco-stil med uttorkande och ännu lite knutna tanniner. Överkört av maten, bättre på egen hand.

2006 Pelissero Barbaresco Nubiola (89)



Marmeladiga aromer av apelsin, aprikos och muscatdruva, med litchee och earl grey på ett sätt som för tankarna till senskördad gewurztraminer. Rikt viskös, eldig smak med alkoholbeska och kraft. Doften bättre än smaken, alltför tungfotad alkohol till de färska jordgubbarna med vispgrädde och maräng.

Mas des Chimeres Vin de Table de France Moût de Raisin Partiellement Fermenté (86)



Komplex grenachedoft med körsbär, hallon, björnbär, kryddlåda, garrigue-örter och kirsch. Charm och bus utan brända toner.
Slank och välstrukturerad kropp med fina tanniner, mjölkchoklad och lakrits. Ännu lite hårt i frukten, och alkoholen slår fortfarande igenom, men respektingivande långt i avslutningen och väldigt lovande inför framtiden. Blinda gissningar går till Vieux Donjon och Charvin. Klassisk châteauneuf att njuta framåt sjuårsdagen.

2007 Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (92)

ps. Fler noteringar här.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Från bulletinläge till rena bildbyrån... ;-)

Hur var 2007 Les Cailloux? Så bra som vi hoppades när vi beställde? Hade tänkt vänta till hösten men känner hur det kliar i korkskruvsarmen...

Finare Vinare sa...

Hur skulle man kunna sitta och plita ihop långa bloggposter när Sverige bjuder på konstant medelhavsväder? ;-)

Jodå, Cailloux var som väntat mycket bra - kolla CT - men vänta till hösten 2013 istället. Inget för otåliga...

Frankofilen sa...

Bah, 2013 schmetton. Här skall smakas innan dess. Den här cuvéen brukar ju också vara rätt tidigt tillgänglig.

Finare Vinare sa...

Jo, det kan ju vara ganska intressant att veta om man vill ha fler! Men den här var faktiskt tuffare än nollfemman vid samma ålder. Öppna och drick dagen efter...