söndag, januari 02, 2011

Vad händer i Valpolicella?


Samtliga viner på denna munskänksprovning (utom det sista) kom från östra delen av zonen: "Valpolicella Allargata", som anses vara den mest dynamiska för tillfället.

1. Opakt blåsvart med ceriserosa kant, enormt tät uppsyn. Fint fruktig och violblommig doft med blåbär, lakrits, gummi, vanilj och mörk choklad. Mycket tät och fruktig smak med sötmogna bär, frisk syra, lurviga tanniner och hög men ändå infattad alkohol. Bränd jord, kryddor och mörk choklad i eftersmaken. Kul, säreget och gott vin.

2006 Marion Teroldego, Veronese IGT

14,5% alkohol. 100% teroldego från femtonåriga pergola-stockar. Kloner från Foradori i Trentino. Skördas i två omgångar, den ena vid normal skördetid med 30 dagars torkning, andra hälften en vecka senare vid optimal mognad. 30 månader i 350-litersfat av slavonsk ek. 4000 flaskor. Privatimport från gården. 183 kr

2. Mörkt rödsvart, nästan opak med röd kant. Brända toner på nosen, rostade fat, tjära, russin, vanilj och kryddnejlika. Rejält med kola från ekfaten som tyvärr dominerar intrycket totalt. Mörkfruktig smak med amarena-körsbär, lakrits och massor av fatvanilj. Ekbeskt och kantigt, med kritiga mineraltoner. Överekat vin, i vår smak. Tumme ned.

2006 Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Superiore "La Bandina"

14,5% alkohol. Normal skördetid, ingen appassimento. Nya 500 liters fat. TS 90005 nov 2010,  189 kr.

3. Ljusare rubinröd med tomatkant. Öppen doft, ljus och fint volatil med röda körsbärspastiller, jord, örter och blommor. Balsamiska drag med litet inslag av polish och en uppfriskande grönhet. Rödfruktig smak, slank, osöt och välbalanserad med frisk syra, måttlig alkohol och tilltalande ungdomlig grönhet. Syrorna ger vinet en utmärkt längd. Riktigt snyggt vin och säkert ett utmärkt matsällskap.

2007 Latium Morini Valpolicella Superiore "Campo Prognài"

15% alkohol. Sen skörd och 40% torkade druvor. 70% corvina. Kryomaceration. Privatimport från Hoff Vinhandel, 264 kr. Cirka €15 i Italien.

4. Rödsvart färg, nätt och jämnt genomskinlig. Goda fat på doften, lite för mycket ek. Lakrits, kaffe, stall, kryddor och toffee. Knuten, instängd frukt. Frisk attack i munnen, grovkalibriga trätanniner, tydlig ekbeska, Kraftfullt vin, men tyvärr alltför hårt ekat och därmed disharmoniskt. Tumme ned.

2006 Roccolo Grassi Valpolicella Superiore

14,5% alkohol. Vulkanisk jordmån. 60% torkade druvor, tre veckors appassimento. Lagrat i barriques, en tredjedel nya. Dolt nummer från clubamarone.com, 358 kr.

5. Rödsvart som fyran. Volatil, senskördad, läcker doft. Körsbärskärnor, torkade körsbär, russin, fikon, botrytis, blommor och lakrits. Tydlig mineralkaraktär och lite svettiga fat. Stor smak med småsöt körsbärsfrukt, frisk syra och god lakritsrondör. Välbalanserat, matinriktat vin som utvecklas fint med luft mot allt renare frukt. Riktigt bra, ja kanske bäst av kvällens viner.

2006 Marion Valpolicella Superiore

14,5% alkohol. 60% corvina grosso, 20% rondinella, 10% corvina gentile, 10% croatina. Skördat i två omgångar: hälften vid normal skördetid med 40 dagars torkning, hälften senskördat utan torkning. 30 månader på 350-litersfat av slavonsk ek. 16 000 flaskor. BB-Vinimport, 225 DKK/199 DKK, BS 350 kr

6. Rostad fatkaraktär med igloo cola, limtoner, kryddor och mint. Tydlig örtighet med timjan, rosmarin och oregano. Blåbärig/körsbärig frukt med parfymerad tvålkänsla. Ekbesk smak med stora tanniner av god kvalitet, tyvärr också något kantiga och grova. Tanninerna spretar, vinet tycks behöva mer lagring. Även här hittar vi för alltså för mycket fat, även om de bidrar med en del gott.

2004 Corte Sant’Alda Valpolicella Superiore "Mithas"

14% alkohol. Senskördat, vildjäst. 3 års uppfostran i gamla fat om 250, 500 och 1000 liter. Vinovativa PI, 390 kr.

7. Klart lysande röd färg. Öppen, söt och läcker doft av cassisnickel, geleråtta och godisek. Söta bärtoner av hallon, jordgubbar och vinbär med ljusa kaffeskyar. Mycket ung, slank och renfruktig smak med tydliga sensationer av frisk nysågad träplanka. Nymalet arabica och ljus choklad. Hög alkohol. Långt och lite bittert slut. Högglanspolerat och gott. Lagra minst fem år.

2006 Allegrini La Poja Veronese IGT

15,5% alkohol. Kalkrik vingård på La Grola-kullen i västra hörnet av classico-zonen. 100% corvina. Sen skörd, 20 månader i nya barriques. 94422, 469 kr.


Tack till Anders Källberg som höll i provningen!

12 kommentarer:

Italienska viner sa...

Mycket intressant dragning, om än inte helt övertygande?

God fortsättning på er.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Generellt kändes vinerna överambitiösa. För mycket extraktion, för hög alkohol och för mycket ek. Undantaget då Campo Prognài och Marion, men inte heller de kändes riktigt som vår grej och priserna är onödigt höga.

Spontant är det faktiskt roligare att dricka en Le Ragose för 85 spänn, som friskar upp på ett alldeles självklart och avslappnat sätt.

God fortsättning i Sjörröd oxå! E ni nå insnöade rå?

Italienska viner sa...

Ungefär vad man kunde tro på förhand alltså - Marion bör man gå vidare med.

Sjörröd e cool på snöfronten, det var 4-5 plusgrader hela dagen igår så det töade en hel del. Knappa decimetern kvar men det lär väl fyllas på - vi har bara just äntrat januari...

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi misstänker att även du skulle uppskatta Campo Prognài. Volatilt, rödfruktigt och syrligt - låter inte det alldeles utmärkt?

Vinet ska kosta €15 om man hittar det i Italien.

Marion bör kosta typ €23, som här i Tyskland:

http://www.cb-weinhandel.de/Weine-aus-Italien/Veneto/Marion-Valpolicella-Superiore-2006-3-Glaeser-Gambero-Rosso::1687.html

I Dragör kan man köpa 2006 Marion hos BB-Vinimport för 199 DKK vid sex flaskor.
Har du handlat där någon gång?

http://www.bb-vinimport.dk/pi/Valpolicella_superiore_DOC_2006_1968_82.aspx

Terroiristen sa...

Nej, det låter inte helt kul?

Valpolicella-områdets framgång i stort (amarone/ripasso) är antagligen dess största hinder för att utvecklas framöver. Sälja lär man ju fortsätta att göra, men de viner härifrån som är riktigt intressanta är få idag och det är väldigt sällan vi köper/öppnar något härifrån. Kanske tyvärr, måste jag säga? Vinerna med ambition är - som ni så väl antyder - lite för förutsägbara och med en (för) väl tilltagen prislapp (La Poja, 500 spänn någon?).

I mina ögon är veneto en region där det mest spännande/godaste/användbara produceras utanför Valpolicella. Colli Euganie, Breganze eller venetos östra slättland nedanför dolomiterna, bjuder på en hel del intressant (och svårfångat på radarn). Och givetvis, vad som jämt glöms bort, regionens motsvarighet till dolcetto - bardolino! Inte stort, men väldigt användbart en mellandag som denna eller en varm sommardag till vad-som-helst.

Terroiristen sa...

utvecklas i en roligare riktning, skulle jag nog skriva.

Men, visst känns flera av vinerna överlag som minst en hundring för dyra?

Anonym sa...

Lite pisk på bloggosfären som nu fått för sig att vi alla ska blogga och prata om Valpolicella. Våga vara Punk för f*sen för jag vill läsa om annat på mina trista vardagskvällar. Det räcker att hela landet brunsås ska äta taco, lyxa med amarone+oxfile och skratta åt Robban G tillsammans. Ge mig variation, inspiration, passion och egentänkande. Inget annat.

/Söndagsbitter P.

Finare Vinare sa...

Hehe, Carlo plockade ju upp tråden snabbt... och faktum är att det finns producenter som står för just de nyckelord du efterlyser. Vi uppfattar Le Ragose som en sådan - väldigt långt från "landet brunsås". Deras standard-valpo tog sig ju också in på årsbästalistan.

Eh, är det någon annan som bloggat om Valpolicella?

Terroiristen - precis så, provningens viner är för dyra i Sverige.

Anonym sa...

@FV

Vänta du bara ;) Jag ger det 2-3 veckor max innan det tar fart som små svampar efter ett sommarregn. Jag hoppas ha fel. Mest för jag inte gillar "me too".

P.

Vintankar sa...

Hej!
Intressant läsning om Valpolicella.
Roccolo Grassi är en av mina favorit producenter. Jag har besökt Marco Sartori två gånger och blivit imponerad av hans viner.
Amaronevinet är enligt mig ett av de fem bästa.
Jag har inte smakat årgång 2006 av Valp superiore men årgångarna 2004 och 2005 var riktigt bra.

Igår drack jag en La Poja 2003 som var helt fantastisk. Delar av det du skriver känns igen, men nu hade en mognad börjat infinna sig.
2006:an mår säkert bra av att ligga på rygg ett antal år, som du så riktigt skriver.

JC

Italienska viner sa...

Mikael Lyng i Brönshöj(Köpenhamn) säljer Latium:

http://www.mwinem.dk/ipg/portfolio.php?cat_id=1

Campo Prognài låter som något att gå igång på.

Ingen koll på BB-Vinimport i Dragör, udda sortiment. Beppe Rinaldi skojar man ju inte med förstås...

/Patrik

dontomaso sa...

Kul att läsa om era tankar om Valpolicella och vinerna därifrån. Besök gärna italiensviner.se och där får ni gärna bidra med era kunskaper och erfarenheter.

:)