söndag, augusti 07, 2011

Pinot Nero: 2008 Sutor Pinot Noir


Vår italienska pinot nero-kurs tar ett litet skutt över gränsen till Slovenien. Ett par mil norr om Trieste hittar vi Vipava-dalen där den lilla producenten Sutor håller hus i byn Podraga.

Släkten Lavrenčič har pysslat med vin i området sedan 1499. 1904 köpte man egendomen Sutor. De nuvarande vinodlingarna anlades 1933, och direkt efter självständigheten 1991 började man buteljera under eget namn. Jamce heter vingården på 2 ha där man odlar sin pinot noir i nordvästsluttningar. Jordmånen kallas flysch och består av märgel, lössjord och breccia - en sedimentär bergart med säreget spräckligt utseende. Klimatet i området är relativt varmt på sommaren men resten av året riktigt tufft med en gruvlig nordvästvind vid namn burja. Som om inte det räckte brukar det regna ordentligt i slutet av skördetiden.


Gamla vingårdar alltså - stockarnas ålder är upp till 65 år - med lågt uttag, 30 hl/ha. Det är svårt att hitta detaljer om vinifieringen, men uppfostran sker i små franska ekfat varav en femtedel nya. Nollåttan buteljerades utan filtrering mars 2010 i 2 466 flaskor. 13 volymprocent, enligt etiketten. Nä, nu är det nog med fakta. Dags att smaka.

2008 Sutor Pinot Noir är ljust varmrött med blå reflexer, ungefär som en beaune 1er cru. Doften är desto djupare, rejält orientkryddig med ekfatstoner av eneträ, aceton, bittermandel, fudge och mint. Under fatlagret hittar vi ett veritabelt John Bauer-sceneri där Tuvstarr poserar på skogsgolvet bland mörka bär, mossa och svamp. Inte alls tokigt.

I munnen överraskar vinet genom sin sötmoget intensiva frukt, där faten bidrar med söt lakrits och en kryddighet som upplevs nästan eldig. Smaken är annars proffsigt välmakad och burgundisk i rätt modern stil, men samtidigt i påflugnaste laget på flera sätt. Tuvstarr på pickalurven, liksom. Här måste man se upp med temperaturen, dessutom behövs luft, och av allt att döma något års lagring. Efter ett par timmar är smaken mer harmonisk och avslappnad, sköna jordgubbar har kommit till och värmeelementet har skruvats ned.

Ikväll drack vi vinet till pasta med kantarellsås, och den kombinationen var såklart inte fel. Kul att prova, men inget givet merköp eftersom balansen inte är hundra och bourgogne åtminstone emellanåt klarar att konkurrera fördelaktigt i samma prisläge.

Winewise/Terroiristen, 225 DKK. En complimentary bottle vid senaste besöket - tackar ödmjukast! Stefan Jensen levererar förresten till din svenska dörr om så önskas. I Sverige representeras Sutor av Nenad Jelisic/NJ Consulting, men 359 kr i BS känns i saftigaste laget för det här vinet.

Inga kommentarer: