söndag, maj 27, 2012

Fête des Mères chez Vinik











13 kommentarer:

Nick Shay sa...

Hur var JurassIque 2010? Drack 08:an nyligen och den var - förutsatt att man gillar eko - riktigt bra. Skönt balanserad syra och packad med röda äpplen. Inga trista fat som tog fokus från frukten. Och rätt bra med våta stenar. Gjorde åttor runt Baumards instegs-Cheniner. Men behövde nog ett par år i källaren för att komma till sin rätt.

Finare Vinare sa...

2010 Jurassique var extra rikt i frukten med 14% och runt 15 gram RS. Ett litet botrytisinslag fann vi också. För övrigt som väntat med våta stenar och bra syra. Trots en del sötma i början och mitten så slutade smaken i stort sett torrt.

Finare Vinare sa...

Förresten, varför skulle man inte gilla eko?

Nick Shay sa...

14 procent låter oroande, men så har jag noterat att Jolys Savinneres nu ligger på 15 procent (vilket säkert innebär 16). Så det är bara att gilla läget. Det är nog bara i Mosel som man fortfarande kan få sitt vin lågalkoholigt. Botrytis låter också lite oroande. Men det är möjligt att man måste testa en flaska.

Varför inte gilla eko? Jag har inga problem med det. Men det är inte för alla. Det måste ni väl ha märkt? Vi tar det genom musiktermer. Om Baumards Clos St Yves är en U2-platta var Jurassique Pavements Crooked Rain Crooked Rain. Rough around the edges. Visst borde alla gilla Pavements. Men så är det inte.

Finare Vinare sa...

Nä, Jurassique är inte på långa vägar lika extremt som Jolys Savennières. Det är *lite* botrytis vi pratar om och alkoholen märks egentligen inte, däremot sötman.

Hmm. Vi har svårt att hänga med på tankegången att giftfri odling per definition skulle ge udda viner som folk inte förstår sig på. Är det verkligen så du menar?

Och U2 om några är väl beroende av eko?

Nick Shay sa...

Ok, det låter lugnande. Har länge planerat ett Vinik-inköp. Dessvärre är det svårt. Mycket som skall klaffa. Solen skall stå rätt, planeterna skall vara i fas etc. Vilket leder in på nästa punkt....

Med eko ovan avsåg jag begreppet i sin mest breda tolkning, och då även biodynamiskt (inser att jag även här kan trassla in mig i en komplicerad begreppsdiskussion, Demeter eller inte jada, jada, jada). Men jag står nog för att eko, och då framförallt biodynamiker, resulterar i viner som inte tar sikte på breda marknadssegment. Kan ni t.ex. komma på någon av SB:s storsäljare som är uttalat biodynamisk? Om detta beror på produktionsmetoderna, att vinerna per automatik blir dyrare (mindre köpkrets) eller att odlaren är en Stephen Malkmus som medvetet vill styra bort smakbilden från mainstream. Ja, det vet jag faktiskt inte. Har alltid fått för mig att det är produktionsmetoderna. Men jag är villig att ompröva alla positioner.

Den där U2/ekoreferensen nedan var förreten lysande. Men det visste ni så klart redan. Men för de 99.5 procent av FV-läsarna som inte greppade den direkt:

http://www.youtube.com/watch?v=noea2CSxFjE

Henrik sa...

Sist jag drack Baumards Clos st Yves var det en 05:a - och det var en dålig U2-platta ...
Sannolikt hade en malo-jäsning tagit udden av syrorna och istället en för en klingande ren och syrlig föreställning huggen i sten fick man smörkola i mun. För att den ska få ge eko i min mun igen får någon annan bjuda. Alldeles oavsett att Baumard borde ha fått till det 2010 som Huët.
Sött kan Baumard däremot fortfarande hit homeruns with.

Till sist, hur var Chabanons roséer? Hände det något bra med lagring? Jag drack Ferrandos Beatus Ille 2010 häromdan och den var tydligt bättre efter ett år på rygg. Jakten på sommarosé är alltid spännande ...

Finare Vinare sa...

Henri - bra kommentar om malolaktisk jäsning, det blir ju en enorm skillnad på resultatet.

Av Chabanons roséer köper vi 2010, inte minst tack vare den friskt spelande syran. 2011 kändes ännu allt för nyjäst, men blir nog lagom att dricka nästa sommar. 2009 är helt annorlunda - se färgen - med en mjuk syra och munkänsla, parfymerad liten fruktsötma samt rätt kryddig & mineralisk struktur (mycket mourvèdre i den versionen). Jovisst är de lagringsbara! 2004 var väldigt komplex och intressant för två år sen:

http://vinare.blogspot.se/2010/06/midsommar-med-alain-chabanon.html

Nick Shay sa...

Det var faktiskt 05:an av Clos St Yves som jag liknande vid en platt mainstreamindie-skiva, Henrik. Presenteras som något som sticker ut - i munnen platt fall. 185 kronor var en riktigt dålig deal.

Men jag är lite peppad nu för en Jurassique 10:a. Även om jag vet att jag borde regga ett Atomwine-konto och hamstra Huets tior. Beklagligt att det är så svårt att köpa bra Chenin-loirer i Sverige.

Finare Vinare sa...

Nick - det är lätt som en plätt att handla av Tom, han är föredömligt snabb och billig på frakten och 2010 Le Mont är sjukt bra, så det är bäst stryka "borde" ;-)

Av de två vita från Domaine du Pas Saint Martin satsar vi i första hand på Pierre Frite. Testade också en Saumur rosé av cabernet franc, vars namn undslipper oss och som inte fastnade på bild, men den var riktigt god och ska definitivt drickas igen.

Anonym sa...

Hur var korven och osten?

Guran i vinkällaren sa...

Hoppar in på ett "sidospår". Kan inte annat än ge ett eget tips! Reflets rosé 2011 (privatimport Tommy Lind Franska Kvalitetsviner 1.200 kr/12 pack) är så jäkla god - drack 5 lådor av 09:an (på ett år)- bland de bästa i roséväg någonsin - inte en dålig flaska - pinot noir + gamay / Loire - utsökt bra rosékombo -mjukare 2011 - som många franska roséviner från detta år - inte så mycket mineral och stramhet utan mer smaskig frukt -bara drick och njut!!!

Anonym sa...

Re: U2/eko

http://www.youtube.com/watch?v=H6Go2DK9VtQ